16.5 C
Athens
Sunday, April 2, 2023
More

  Η αντιπολίτευση της Τουρκίας εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων και αδυνατεί να καταλήξει σε κοινό υποψήφιο

  Η Τουρκία βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της και ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει έρθει αντιμέτωπος με την οργή του λαού του. Η αντιπολίτευση της χώρας ωστόσο εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων και αδυνατεί να καταλήξει σε κοινό υποψήφιο ενόψει των προεδρικών εκλογών.

  Η περιβόητη Συμμαχία των Έξι, το αντίπαλο δέος του σημερινού προέδρου της χώρας, διαλύθηκε λόγω… διαφωνιών, και ο Erdogan παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα του έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη του εκλογικού σώματος.

  Ειδικότερα, η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Meral Aksener, ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει πια στα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς διαφωνεί με την υποψηφιότητα του Keman Kilicdaroglu. «Δεν θα είμαστε ούτε στο τραπέζι του τζόγου, ούτε στο τραπέζι του συμβολαιογράφου για να εγκρίνουμε την υποψηφιότητα του» είπε χαρακτηριστικά η Aksener.

  Παράλληλα, κάλεσε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu, και τον δήμαρχο της Άγκυρας, Mansur Yavas στο καθήκον, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την προτίμησή της στους δύο δημάρχους.

  Η συνάντηση της Πέμπτης (2/3)

  Την Πέμπτη (2/3/2023), οι έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης συνεδρίασαν ώστε να συμφωνήσουν για το όνομα που θα «κατέβει» ως αντίπαλος στον Erdogan. Η αρχηγός του Καλού Κόμματος φέρεται να αντιτάχθηκε σθεναρά στην υποψηφιότητα Kilicdaroglu και πρότεινε τους Yavaş ή Imamoglu.

  Στον αντίποδα, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu, αντιτάχθηκε και υποστήριξε πως «εάν κριθεί απαραίτητο, ας κάνουμε μια δήλωση με πέντε υπογραφές» για να απαντήσει η Aksener: «Πρέπει λοιπόν να σηκωθώ και να φύγω;». Σε αυτό το σημείο παρενέβησαν οι άλλοι ηγέτες και όλοι συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα (6/6/2023), αφού συνεννοηθούν με τα κόμματά τους. Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, όπως μεταδίδει ο Σκάι, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: είτε η συνάντηση δεν θα γίνει, είτε θα αναβληθεί, είτε τελικά θα ανακοινωθούν τρεις υποψήφιοι.

  Αλώβητο το κόμμα του Erdogan μετά τους σεισμούς

  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπους, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου δείχνει -μετά τους σεισμούς- να έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Κι αυτό παρά την ευρεία κριτική που ασκήθηκε στην αρχική του ανταπόκριση στην καταστροφή.

  Δύο δημοσκοπήσεις αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι η αντιπολίτευση δεν έλαβε νέα υποστήριξη, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της μέχρι στιγμής να ορίσει υποψήφιο, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, και εν μέρει λόγω της απουσίας από την πλευρά της ενός χειροπιαστού σχεδίου για την ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον σεισμό.

  «Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση τόσο όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, Ozer Sencar.

  Ο Erdogan ανέφερε την Τετάρτη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, εμμένοντας στο προηγούμενο σχέδιό του για τις εκλογές παρά τα ερωτήματα που εγείρονται όσον αφορά το κατά πόσον αυτές θα είναι εφικτό να διεξαχθούν στην ζώνη που επλήγη σφόδρα από τον σεισμό.

  Στον άμεσο απόηχο της καταστροφής κυριάρχησαν αναφορές ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της καταστροφής και καθυστέρησαν υπερβολικά. Άλλοι επέκριναν την χαλαρή επιβολή από την κυβέρνηση των προδιαγραφών ασφαλείας για τα κτίρια, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τους ίδιους, την κατάρρευση ακόμη και νεόδμητων σπιτιών.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα