20.9 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Γλαφυρό άρθρο του Politico υπογραμμίζει την μεγάλη φιλοδοξία της Εύας Καϊλή να βρεθεί με τους κορυφαίους των Βρυξελλών

    Οι πιέσεις που άσκησε η Εύα Καϊλή στο εορταστικό δείπνο P28 του POLITICO για να βρεθεί στο τραπέζι με τους κορυφαίους των Βρυξελλών και όχι σε κάποιο άλλο με λιγότερους «ισχυρούς» παίκτες, περιγράφονται γλαφυρά σε άρθρο του Politico, που υπογραμμίζει την φιλοδοξία της μέχρι πρότινος λαμπερής πολιτικού.

    «Δύο μέρες αργότερα, ήταν στη φυλακή», αναφέρει το δημοσίευμα, επαναλαμβάνοντας τα πιο σημαντικά σημεία του σκανδάλου Qatargate. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών ο πρώην Ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Η σύλληψη της Καϊλή όμως ήταν αυτή που τράβηξε όλα τα βλέμματα.

    Οι αποκαλύψεις που την «καίνε»

    Κι από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι πολλές σχετικά με τη δράση της. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής Le Soir, η Καϊλή φέρεται να δέχτηκε μία «υποστήριξη» αξίας 250.000 ευρώ από το Κατάρ για την προεκλογική της καμπάνια.

    Μία πληροφορία που ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος έσπευσε να διαψεύσει, κάνοντας λόγο για «αδίστακτα ψέματα και κατηγορώντας τον Παντσέρι, πρώην εργοδότη του Τζόρτζι στην Ευρωβουλή, ως έναν ψεύτη που προσπαθεί να σώσει την οικογένειά του.

    Παρά τις αποκαλύψεις, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής ρόλος της Καϊλή στο σκάνδαλο που συντάραξε τα θεμέλια του Ευρωκοινοβουλίου. Η Καϊλή δεν έχει παραδεχτεί τίποτα από όσα της καταλογίζουν και δηλώνει αθώα.

    Οι δικηγόροι της την περιγράφουν ως το αθώο θύμα άλλων υπόπτων στην υπόθεση, του Παντσέρι και του Τζόρτζι, οι οποίοι λένε ότι εκμεταλλεύτηκαν την θέση  της για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους εν αγνοία της. Το γεγονός ότι η Καϊλή, η οποία έχει μια κόρη 24 μηνών με τον Τζόρτζι, κρατείται εδώ και δύο μήνες με περιορισμένη πρόσβαση στο παιδί ισοδυναμεί με «βασανιστήριο», υποστηρίζουν.

    Ωστόσο, το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή το οποίο εξασφάλισε το Politico, διαφοροποιείται από την δική της πλευρά: Ισχυρίζεται ότι η ελληνίδα πολιτικός ήταν βασικό μέλος της συνωμοσίας, γνώριζε ότι στο σπίτι της φυλάσσονταν παράνομα μετρητά, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς μετά τη σύλληψη του Τζόρτζικαι «φλέρταρε» τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali. bin Samikh Al Marri, που αναφέρεται ως βασικό πρόσωπο στην υπόθεση.

    Η ματαιοδοξία της Εύας Καϊλή

    Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει το έντονο δημόσιο προφίλ της Καϊλής με τις κατηγορίες εναντίον της, το Politico έχει εμβαθύνει στο παρελθόν της. Από το λιτό ξεκίνημά της στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πόλη της Ελλάδας, στην εθνική πολιτική στην Αθήνα, μετά στις Βρυξέλλες και τις μοιραίες εβδομάδες πριν από τη σύλληψή της, αυτό που αναδύεται είναι το πορτρέτο μιας μαγνητικής προσωπικότητας που αγωνιζόταν ακατάπαυστα για ανώτερες θέσεις, αδιαφορώντας για ιδεολογία ή πίστη στο πάρτι ή πού θα πήγαινε τελικά, αρκεί να βρισκόταν μαζί με τους ισχυρούς παίκτες.

    Το Politico επιμένει στο ρεπορτάζ του  πώς η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα, πώς τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδερφής της Μανταλένα στις Βρυξέλλες αλληλεπικαλύπτονταν συχνά και πώς άσκησε πίεση, προσωπικά και δυναμικά, υπέρ του Κατάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής της.

    Για τους Θεσσαλονικείς που παρακολούθησαν την περίπτωσή της από μακριά, η ιστορία της φέρνει στο νου μια ελληνική τραγωδία στην οποία ένας λαμπρός πρωταγωνιστής, που τον παρακινεί η ύβρις  για να διαπράξει απερίσκεπτες ή αλαζονικές πράξεις, τελικά καταρρέει από τη ίδια τη μοίρα ή τη Νέμεση  τη θεά της εκδίκησης.

    Όλα ξεκίνησαν στην Θεσσαλονίκη

    Όπως αναφέρει το Politico, σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες πολιτικούς πρώτης γραμμής, η Καϊλή δεν γεννήθηκε με μεγάλη περιουσία ή πολιτικές διασυνδέσεις.

    Ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, έφτασε στη Θεσσαλονίκη στα μέσα της δεκαετίας του 1960, αφού η Τουρκία εκδίωξε τον ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης.

    Ενώ σπούδαζε πολιτικός μηχανικός, ο πατέρας της Καϊλή ασχολήθηκε με την πολιτική. Σύμφωνα με τον πρώην Ευρωπαίο βουλευτή και συμπατριώτη του Θεσσαλονικιό Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο πατέρας Καϊλής ξεκίνησε ως ακροδεξιός ακτιβιστής, μόνο για να ενταχθεί στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΣΟΚ, όταν γινόταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Ελλάδας.

    Ποτέ δεν ήταν παίκτης πρώτης γραμμής, αλλά εργάστηκε με πολλούς μεγάλους πολιτικούς όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αργότερα ο Τσοχατζόπουλος εξέτισε ποινή φυλάκισης, ενώ ο Ψωμιάδης αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες σε μια συνεχιζόμενη δίκη για διαφθορά, με τον Καϊλή να είναι μάρτυρας υπεράσπισής του.

    Οι ντόπιοι επισημαίνουν την έντονη πολιτική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης ως παράθυρο στις πολιτικές μεθόδους της Καϊλή και τις κατηγορίες εναντίον της. Η πολιτική στη Θεσσαλονίκη χτίζεται γύρω από τις προσωπικές σχέσεις.

    Πώς ξεκίνησε η πολιτική της καριέρα

    Στα βήματα του πατέρα της, το ενδιαφέρον της Εύας Καϊλή για την πολιτική ξεκίνησε από νεαρή ηλικία. Εντάχθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 14 ετών και εξελέγη πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του λυκείου της στα 15. Στη συνέχεια, αφού εγγράφηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, εξελέγη αμέσως πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματός της.

    Στη συνέχεια ήταν υποψήφια για μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και κέρδισε, όντας το νεότερο μέλος του, το 2002.

    Το πολυάσχολο πρόγραμμά της δεν άφηνε πολύ χρόνο για τις σπουδές της, σύμφωνα με δύο καθηγητές που εργάστηκαν στο πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και οι δύο είπαν ότι η Καϊλή είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τα μαθήματα λόγω των πολιτικών της δεσμεύσεων και να της επιτραπεί να περάσει το μάθημα αρχιτεκτονικής ούτως ή άλλως – ένα αίτημα που και οι δύο είπαν ότι ικανοποιήθηκε αθόρυβα.

    Ο Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, απέρριψε τον ισχυρισμό. «Είναι μια απίστευτη και άνευ προηγουμένου συκοφαντία, που προσβάλλει όχι μόνο την κυρία Εύα Καϊλή αλλά και την αξιοπιστία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η κυρία Καϊλή πήρε το πτυχίο της στην αρχιτεκτονική σπουδάζοντας και δίνοντας εξετάσεις, όπως όλοι οι φοιτητές στη χώρα μας».

    Στις εκλογές του 2004, η Νέα Δημοκρατίας κατέβασε στα ψηφοδέλτια μια νεαρή ξανθιά γυναίκα, την Έλενα Ράπτη στη Θεσσαλονίκη. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν η Καϊλή, η οποία τελικά κέρδισε.

    Αλλά τότε ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προτίμησε να κρατήσει την έδρα στη Θεσσαλονίκη για τον εαυτό του.

    Η Εύα Καϊλή όμως δεν σταμάτησε εκεί. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε επίσημη εμπειρία στη δημοσιογραφία, έγινε μία από τις κύριες παρουσιάστριες ειδήσεων στο μεγαλύτερο τότε κανάλι της Ελλάδας, MEGA, από το 2004 έως το 2007. Καλλιέργησε το προφίλ της και συνέχισε τις σπουδές της με ένα μεταπτυχιακό παράλληλα με την προετοιμασία της για τις εκλογές του 2007, στις οποίες κέρδισε.  κέρδισε.

    Από τα μπουζούκια και τη Μύκονο στις Βρυξέλλες

    Το 2012, η ​​Καϊλή έθεσε ξανά υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο και κέρδισε, αλλά έπρεπε και πάλι να παραιτηθεί από την έδρα της υπέρ του αρχηγού του κόμματος. Και πάλι παραγκωνισμένη από την εθνική πολιτική, πήγε στον ιδιωτικό τομέα, συμβουλεύοντας διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και φαρμακευτικές εταιρείες και περνούσε βράδια στα μπουζούκια – τα παραδοσιακά νυχτερινά μαγαζιά της Ελλάδας – όπου φωτογραφήθηκε με διάφορους εκπροσώπους της πολιτικής και των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνορώσου δισεκατομμυριούχου μεγιστάνας Ιβάν Σαββίδη. Η Καϊλή  ήταν επίσης τακτικός θαμώνας στα κλαμπ και τα εστιατόρια της Μυκόνου, αναφέρει το Politico.

    Η εκλογή της Καϊλή  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 ήταν το αποκορύφωμα πολυετών φιλοδοξιών. Αν και αγαπητή στην Ελλάδα και υποστηριζόμενη από ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χρειάστηκε δύο φορές να παραμεριστεί για να φιλοξενήσει την ηγεσία του ανδρικού κόμματος.

    Στις Βρυξέλλες, δεν υπήρχαν τέτοια εμπόδια.

    Το σχέδιο, όπως αποδείχτηκε, ήταν να γίνει μια από τις πιο πολυάσχολες και πιο προβεβλημένες ευρωβουλευτές των Βρυξελλών. Κορυφαία υποστηρικτής στις Βρυξέλλες σε θέματα τεχνολογίας, έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και κατέθεσε την πρώτη νομοθετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το blockchain, η οποία εγκρίθηκε.

    H σχέση με το Κατάρ

    Όπως αναφέρει το Politico, η Εύα Καϊλή είχε ταξιδέψει στο Κατάρ με τον σύντροφό της, Τζόρτζι και τον Παντσέρι το 2020, αλλά αφότου ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου στην Ευρωβουλή τον Ιανουάριο του 2022, άρχισε να σχεδιάζει περισσότερα ταξίδια στον Κόλπο. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2022, η Εύα Καϊλή βρέθηκε και πάλι στην Ντόχα όπου επαίνεσε τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ, μετά από τη συγκατάθεση που εξασφάλισε από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για το ταξίδι.

    Σύμφωνα με τέσσερα emails μεταξύ της Καϊλή και της Μέτσολα, που εξασφάλισε το Politico, η Καϊλή επί μήνες πίεζε τη Μέτσολα να της επιτρέψει να μεταβεί στο Κατάρ και το Κουβέιτ. Η Μέτσολα υπέγραψε το ταξίδι μόλις μία εβδομάδα πριν πραγματοποιηθεί, αλλά η Χάνα Νόιμαν -ευρωβουλευτής των Πρασίνων που προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Αραβική Χερσόνησο (DARP), όπου η Καϊλή ήταν αναπληρωματικό μέλος- δεν ενημερώθηκε ποτέ. Η Νόιμαν είπε ότι το Κατάρ ακύρωσε ένα ταξίδι που είχε κανονίσει η αντιπροσωπεία της και ότι ήταν έκπληκτη που είδε την Καϊλή να πηγαίνει.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα