Νοτιοκορεάτες γιατροί σχεδιάζουν μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Yoon Suk Yeol στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των εισαχθέντων στις ιατρικές σχολές από 2.000 στις 3.058 που είναι σήμερα για να ανακουφίσει την έλλειψη γιατρών.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρή υποστήριξη για το σχέδιο, αλλά τα σωματεία των γιατρών υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δεν θα διορθώσει θεμελιώδη προβλήματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όπως η έλλειψη ειδικοτήτων και τους γιατρούς που δεν έχουν στις Περιφέρειες αλλά συγκεντρώνονται σε αστικές περιοχές.
Οι ασκούμενοι γιατροί σε πέντε μεγάλα γενικά νοσοκομεία στη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σεούλ, δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να υποβάλουν επιστολές παραίτησης τη Δευτέρα και να αποχωρήσουν από τη δουλειά την Τρίτη.
Ο αριθμός των ασκουμένων γιατρών σε αυτά τα πέντε μεγάλα γενικά νοσοκομεία, που διαδραματίζουν βασικούς ρόλους στην επείγουσα περίθαλψη, ανέρχεται συνολικά σε 2.745, ή περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου των ασκούμενων γιατρών στη χώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.
Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.
Η Νότια Κορέα έχει μια από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρών προς πληθυσμό στον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και αντιμετωπίζει δημογραφική κρίση με έναν από τους πληθυσμούς με τη μεγαλύτερη γήρανση στον κόσμο.
Το 2000, οι γιατροί προχώρησαν σε απεργία λόγω της υγειονομικής μεταρρύθμισης που τους απαγόρευε να πωλούν φάρμακα, η οποία έδωσε άδεια στους φαρμακοποιούς.
Το 2014, οι γιατροί προχώρησαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για πρόταση νόμου για την τηλεϊατρική.
Η τελευταία εργατική δράση ήταν το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι γιατροί πυροδοτήθηκαν από την αύξηση της ποσόστωσης εγγραφής στις ιατρικές σχολές κατά 400 άτομα ετησίως από το 2022.