20.2 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Γιατί οι Έλληνες της διασποράς επιλέγουν τα διαμερίσματα του Μινιόν στην καρδιά της Αθήνας

    Δυναμικά ξεκίνησε τις εργασίες η Dimand Real Estate για τη δημιουργία ενός βιοκλιματικού συγκροτήματος με κατοικίες, καταστήματα και χώρους εστίασης. Σκοπός της είναι το ιστορικό κτίριο να γίνει για άλλη μια φορά, η καρδιά του κέντρου και η Ομόνοια να ξαναβρεί τη χαμένη της δόξα.

    Σκηνές δόξας ελπίζει το κέντρο της Αθήνας ότι θα ξαναζήσει το αμέσως επόμενο διάστημα με την αναγέννηση του «Μινιόν», καθώς αυτή την φορά, το θρυλικό πολυκατάστημα, το οποίο είχε μείνει ένα εγκαταλειμμένο κουφάρι για περίπου δύο δεκαετίες, θα δώσει μια νέα πνοή στην περιοχή, η οποία είχε μαραζώσει και παραδοθεί στις ορέξεις κάθε περιθωριακού, καθώς πλέον, θα περιλαμβάνει κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης-αναψυχής.

    Το νέο αυτό project, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο σύμπλεγμα κτιρίων πολλαπλών χρήσεων, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Δηλαδή, θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης, αλλά και γραφεία και πολυτελείς κατοικίες, βάσει του σχεδίου της Dimand.

    Σε σχετική του δήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Ανδριόπουλος δήλωσε ότι: “Το project δεν είναι μόνο επιχειρηματικό. Δεν αφορά μόνο την εταιρεία και όσους επενδύουν σε αυτό. Αφορά, ουσιαστικά, ολόκληρη την πρωτεύουσα, η οποία εν πολλοίς ποντάρει επάνω της την αναβίωση του ιστορικού της κέντρου και την έξοδο από την απαξίωση”.

    Με λίγα λόγια, εάν οι βλέψεις για το «Μινιόν»  πάνε βάση σχεδίου της εταιρείας, τότε η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας θα ξεφύγει από την “παρακμή” στην οποία έχει μπει τις τελευταίες δεκαετίες. Κι αυτό όχι μόνο επειδή η Αθήνα αποκτά ένα ακόμα όμορφο, σύγχρονο, βιοκλιματικό συγκρότημα ακινήτων, αλλά επειδή αποκτά ένα μέρος της παλιάς της αίγλης.

    Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει. Ηδη, σύμφωνα με πηγές, έχει ολοκληρωθεί το έργο της πρόσοψης του κτιρίου και τα συνεργεία έχουν επικεντρωθεί στη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του.

    Οι κατασκευαστές είναι αισιόδοξοι ότι στα -άτυπα- γενέθλια των 90 ετών του, τα ερχόμενα Χριστούγεννα, το «Μινιόν» θα λειτουργεί, καθώς θα μπορεί να υποδεχθεί ξανά επισκέπτες και ότι θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το 2024. Δηλαδή, θα διαθέτει διαμερίσματα, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
    Έτσι πιο αναλυτικά:
    Σε ό,τι αφορά τα σπίτια, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει οικοδομική άδεια, βάσει της οποίας, το ένα από τα ακίνητα του συγκροτήματος του «Μινιόν», έκτασης 4.500 τ.μ., θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία 30-40 διαμερισμάτων. Θα είναι υψηλών προδιαγραφών, έκτασης από 60 έως 125 τ.μ., επιπλωμένα.

    Αρχικά, το σχέδιο της Dimand ήταν να αποφασίσει για τον αριθμό των διαμερισμάτων ανάλογα με τη ζήτηση, όμως σε αυτό το σημείο τα πράγματα πήγαν διαφορετικά απ’ ό,τι αναμενόταν. Η ζήτηση, όπως έχει πει και ο κ. Ανδριόπουλος, από την πρώτη ώρα που δημοσιοποιήθηκε το project, ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που περίμεναν οι επιτελείς του ομίλου.

    Οι κατοικίες θα βρίσκονται στο πλήρως ανακατασκευασμένο και αυτόνομο -φυσικά βιοκλιματικό- κτίριο στις Σατωβριάνδου και Δώρου, σε όλους τους ορόφους, και θα είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. «Ιδανικό για τουριστική χρήση», θα μπορούσε να πει κάποιος.

    Η εταιρεία, ωστόσο, δεν σκοπεύει να διαθέσει κανένα από τα διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση αλλά, με δεδομένη τη θέλησή της να επαναφέρει την αίγλη του «Μινιόν» στην ευρύτερη περιοχή, τα προορίζει για μόνιμη κατοικία.

    Το νέο «Μινιόν» δεν θα είναι μόνο σπίτια, φυσικά. Στο συγκρότημα θα αναπτυχθούν επίσης 6.500 τ.μ. γραφείων, 6.500 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων, αλλά και 1.000 τ.μ. χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κ.ά.

    «Eχουν κλείσει»

    Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο θα αναπτυχθούν εμπορικά καταστήματα. Ηδη, στους ενδιαφερόμενους και αυτούς που έχουν κλείσει, βρίσκονται μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και κάποια από τα πιο βαριά ονόματα του retail.

    Στους πιο ψηλούς ορόφους θα βρίσκονται οι χώροι γραφείων. Εδώ, οι συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους ομίλους οι οποίοι φιλοδοξούν να γίνουν anchor tenants, δηλαδή να ενοικιάσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιφάνειας του κτιρίου ώστε να μεταφέρουν εκεί τις έδρες και τις υπηρεσίες τους, βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο.

    Η αναβίωση του «Μινιόν» αποτελεί ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία για το κέντρο της Αθήνας, ιδίως για τις περιοχές πέριξ της Ομόνοιας, οι οποίες αποτελούσαν το στολίδι της πρωτεύουσας στη διάρκεια των 60s και των 70s, αλλά παρήκμασαν τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας στην πλήρη απαξίωση τις τελευταίες δεκαετίες. Η μοίρα του «Μινιόν», άλλωστε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή του κέντρου, καθώς στις στάχτες του θάφτηκε και η περίοδος της ακμής του.

    Για το κέντρο της Αθήνας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στην πραγματικότητα τη νύχτα που κάηκε το «Μινιόν», καθώς σταδιακά παρήκμαζε και παραδόθηκε στην εγκατάλειψη όταν μπήκε και το λουκέτο στο ιστορικό πολυκατάστημα. Από το «Μινιόν» είχε μείνει μόνο ένα κουφάρι να θυμίζει ότι κάποτε εκεί χτύπαγε η καρδιά της Αθήνας. Και, γύρω από το κουφάρι, όπως όλα τα όργανα “πεθαίνουν” όταν σταματά να λειτουργεί η καρδιά, τα πάντα πέθαιναν. Έτσι η περιοχή σταδιακά είχε εξελιχθεί σε ένα γκέτο.

    Σήμερα, η πλατεία Ομονοίας έχει αλλάξει και θυμίζει στην όψη, έπειτα από πολλές δεκαετίες, εκείνη την εικόνα της δεκαετίας του ’60. Ξενοδοχεία ανακαινίζονται και επαναλειτουργούν. Καταστήματα, εστιατόρια και καφέ ξανανοίγουν. Μπορεί το «Μινιόν» να είναι αυτό που θα επαναφέρει στην περιοχή έστω ένα μέρος της παλιάς της αίγλης;

    Κατά καιρούς, αυτά τα χρόνια, πολλοί ήταν αυτοί που έδειξαν ενδιαφέρον να αποκτήσουν το κτίριο. Είτε ως trophy asset για το χαρτοφυλάκιό τους -λόγω θέσης και ιστορίας-, είτε για την ολοκλήρωση κάποιου project. Ποτέ δεν προχώρησε κανένα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του 2021, στον οποίο επικράτησε η Dimand με την προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ – το ποσό δηλαδή στο οποίο είχε υπολογιστεί η αξία του κτιρίου το 2019.

    Το «Μινιόν» ήταν ο απόλυτος προορισμός σε κάθε γιορτή, με κάθε αφορμή. Είτε ήταν Απόκριες, είτε Χριστούγεννα, είτε μια απλή καθημερινή που ήθελε κανείς να πάει μια βόλτα για ψώνια. Δεν ήταν απλά «το μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» όπως διαφημιζόταν, αλλά το στολίδι και ταυτόχρονα η καρδιά του κέντρου της Αθήνας. Ως το 11ο μεγαλύτερο κατάστημα της Ευρώπης, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ήταν το «ελληνικό Harrods» και κάτι παραπάνω. Για τις παλιότερες γενιές, το «Μινιόν» ήταν το μέρος όπου γίνονταν πραγματικότητα τα παιδικά όνειρα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα