23.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Για να λήξει ο πόλεμος ίσως χρειαστεί να επέμβει η Εσθονή Πρωθυπουργός

    Από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε στην Ουκρανία χωρίς καμία πρόκληση – και ακόμη και πριν από τότε – ένας συγκεκριμένος τύπος πολιτικών και ειδικών απαιτούσε από το Κίεβο και τη Δύση να «διαπραγματευτούν» με το Κρεμλίνο. Δεν υπάρχουν «στρατιωτικές λύσεις» σε αυτόν τον πόλεμο, ή σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τη Ρωσία, μόνο «διπλωματικές», . Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό,  απλώς δεν θέλει την «ειρήνη» αρκετά.

    Ο Μακρόν και η Γαλλία γενικά τάσσεται στο πλευρό της «αγγλοσαξονικής» και ευρύτερης Δύσης, αλλά ταυτόχρονα μένει γεωπολιτικά απόμακρη μέσα σε αυτήν.

    Αυτή η κληρονομιά χρωμάτισε τις αντιδράσεις του Μακρόν ακόμη και μετά την εισβολή του Πούτιν φέτος. Φυσικά, είναι τόσο τρομοκρατημένος από τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία όσο κανείς. Ταυτόχρονα, βλέπει τον δικό του ρόλο ως μεσολαβητή και έχει εκφράσει δημόσια ότι «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία», αλλά «να δημιουργήσουμε μια ράμπα εξόδου με διπλωματικά μέσα». Αυτό το μήνα, ενώ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μακρόν είπε μάλιστα ότι η Δύση πρέπει «να δώσει εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Ο Μακρόν εξαγοράζει έτσι την κυνική φαντασία του Πούτιν ότι η Ρωσία πραγματικά τρομοκρατεί την Ουκρανία σε αυτοάμυνα ενάντια στο ΝΑΤΟ. Εμμέσως, ο Μακρόν συμβαδίζει με την προπαγάνδα του Πούτιν, η οποία βασίζεται στην αντιστροφή των ρόλων του θύματος και του θύτη. Αν κάποιος πρέπει να δώσει εγγυήσεις ασφάλειας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αυτός είναι η Ρωσία. Αν κάποιος πρέπει να τα λάβει, είναι η Ουκρανία.

    Η Kaja Kallas εκπροσωπεί τη σταθερή πλευρά. Μιλάει από την οπτική γωνία των τριών δημοκρατιών της Βαλτικής – της δικής της Εσθονίας καθώς και της Λετονίας και της Λιθουανίας – που καταπιάστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση και στην πραγματικότητα υποτάχθηκαν και αποικίστηκαν από τον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Όπως πολλοί Βάλτες, Πολωνοί, Φινλανδοί και άλλοι, ο Κάλλας είναι πεπεισμένος ότι αν ο Πούτιν δεν σταματήσει στην Ουκρανία, θα συνεχίσει να έρχεται για την υπόλοιπη περιοχή. Δεν σταματάς έναν νταή με το να τον κατευνάσεις , υποστηρίζει, αλλά δείχνοντάς του όρια.

    Η εμπειρία της χώρας της ως πρώην αποικίας της Μόσχας και γείτονας της διπλανής πόρτας έχει επίσης δώσει στην Κάλλας πολύτιμες γνώσεις για τη διαπραγματευτική νοοτροπία του Κρεμλίνου. Στην αφήγησή της , ο Αντρέι Γκρομίκο, ένας Σοβιετικός διπλωμάτης, το συνόψισε καλύτερα.

    Πρώτον, οι Ρώσοι απαιτούν το μέγιστο – και πράγματι κάτι που δεν είχαν καν πριν. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Δεύτερον, παρουσιάζουν τελεσίγραφα και εκφράζουν εξωφρενικές απειλές. Μάρτυρας του πυρηνικού κροτάλισμα του Πούτιν . Και τρίτον, δεν δίνουν ούτε μια ίντσα στις διαπραγματεύσεις, γιατί υποθέτουν ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι στη Δύση (ο Μακρόν;) που θα τους προσφέρουν κάτι.

    Με αυτόν τον τρόπο, συνοψίζει η Kallas, οι Ρώσοι πιστεύουν ότι μπορούν να καταλήξουν με το ένα τρίτο ή και το μισό από κάτι που δεν είχαν πριν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, σε αυτή την περίπτωση.

    Οι πόλεμοι τελειώνουν είτε με την παράδοση της ηττημένης πλευράς είτε με διαπραγματεύσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η παράδοση είναι απίθανη. Η Ουκρανία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε αφανισμό. Ο Πούτιν δεν θα παραδεχτεί την ήττα του γιατί αυτό θα σήμαινε τον πολιτικό (ή ακόμα και φυσικό) χαμό του.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα