17.6 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Γαλακτοκομικά βασικό προϊόν δαπάνης για τα Ελληνικά νοικοκυριά

    Μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας αναφέρει ότι η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων καταγράφει αυτή τη στιγμή μείωση πωλήσεων στο σύνολο των προϊόντων που διαθέτει από 7% έως και 15% σε όγκο πωλήσεων.

    Την μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει το φρέσκο γάλα με μείωση πωλήσεων που αγγίζει το 15% σε όγκο, γεγονός που οφείλεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

    Στην πρόσφατη έρευνα του Ινσιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών με το 56% των επιχειρήσεων να εκτιμά ότι θα έχει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα το 2022 και 1 στις 4 από αυτές να αναμένουν ότι θα παρουσιάσουν ζημίες.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το νωπό γάλα αποτελεί το βασικότερο προϊόν δαπάνης για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπου με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2020 αντικατοπτρίζει το 53,4% της μέσης μηνιαίας δαπάνης για γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία σε κατανάλωση είναι αυτή του γιαουρτιού με 15,4% σε πανελλαδική βάση. Επίσης, το νωπό γάλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατέχει μερίδιο στην κατανάλωση 20,8% και τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως σοκολατούχο γάλα, κρέμα γάλακτος, ρυζόγαλο, καταλαμβάνουν ποσοστό 4,1%.

    Σε ό,τι αφορά τη φέτα, η τιμή της οποίας φτάνει και υπερβαίνει σήμερα τα 10,5 ευρώ ανά κιλό σε τιμή λιανικής στον πάγκο των τυριών, η μείωση της κατανάλωσης ανέρχεται στα επίπεδα του 10%-12% στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα που αφορούν στην εισκόμιση πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα, η μέση τιμή πώλησης του συγκεκριμένου γάλακτος που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για τη φέτα, τον Απρίλιο του 2021 ήταν στα 0,90  ευρώ το κιλό, για να φτάσει τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο 1,14 ευρώ το κιλό και τον Απρίλιο του 2022 στο 1,19 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Σε ό,τι αφορά το γίδινο γάλα που επίσης χρησιμοποιείται για την Παρασκευή φέτας, η μέση τιμή του ανά κιλό ήταν τον Απρίλιο του 2022 0,74 ευρώ από 0,58 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του 2021.

    Ήδη υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες που προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση κόστους, έχουν καταφύγει στη μείωση της συσκευασίας φέτας, πουλώντας ωστόσο στην ίδια τιμή με πριν. Αυτός είναι ένας τρόπος να μην “φανούν” στον καταναλωτή οι αυξήσεις, σε μία κίνηση διατήρησης των τιμών στα ίδια επίπεδα, με μικρότερη ωστόσο ποσότητα προσφερόμενου προϊόντος. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα το γεγονός, ότι μία από τις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος τροποποίησε ήδη τη συσκευασία των 1.000 γραμμαρίων στη φέτα, σε συσκευασία των 800 γραμμαρίων, αντισταθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αύξηση του κόστους. Αντίστοιχη κίνηση έγινε και στο στραγγιστό γιαούρτι από την ίδια εταιρεία.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα