17.2 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος Αυγούστου η ενίσχυση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο

    Προς τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και οι οποίες είχαν συμμετάσχει στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

    Πρόκειται για περίπου 25.000 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα, η οποία μπορεί να φθάσει στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

    Ειδικότερα οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και έλαβαν ενίσχυση μέσω των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορούν να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022. Το ποσό που θα λάβουν όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη του 2021.

    Εκτός από τα “κουπόνια ρευστότητας” υπάρχουν άλλες δυο επιλογές που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που πήραν κρατικό δάνειο από οποιοδήποτε κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής:

    Να πληρώσουν εφάπαξ το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.

    Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

    Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει πάρει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει προς το κράτος. Με τον αριθμό αυτό θα γίνεται είτε ή αποπληρωμή του ποσού με δόσεις είτε θα προχωρά η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα