27.2 C
Athens
Saturday, June 10, 2023
More

  Επιπτώσεις στα κρυπτονομίσματα από την κατάρρευση της SVB

  Πτώχευση SVB: Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ μετά το 2008 με αυτήν να διαθέτει 209 δις. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 175 δις. δολάρια σε καταθέσεις.

  Επίσημες πληροφορίες από τις ελεγκτικές αρχές αναφέρουν πως το ποσό των ανασφάλιστων καταθέσεων δεν είναι ακόμα γνωστό. Ωστόσο, στην έκθεση της SVB για το τέλος του 2022, αποκαλύπτεται ότι έχουν 151 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανασφάλιστες καταθέσεις (το 87% περίπου), καθώς το πελατολόγιο τους αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από θεσμικούς πελάτες.
  Δηλαδή, όσες επιχειρήσεις έχουν καταθέσει τα κεφάλαιά του σε αυτήν, πλέον δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτά. Τουλάχιστον όχι τα ανασφάλιστα, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την βιωσιμότητα τους. Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι να μην χάσουν όλο το κεφάλαιο, αλλά ένα σημαντικό μέρος από αυτό.

  Επίπτωση στα crypto

  Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές δεν υφίσταται λόγος πανικού, παρόμοιου με της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης όπως και αυτής του 2008. Τότε οι συνολικές υποχρεώσεις στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τα μετρητά είχαν φτάσει σε παράλογα υψηλά επίπεδα, καθώς οι τράπεζες δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούσουν τεχνικές μόχλευσης. Οι υποχρεώσεις σε σχέση με τα μετρητά σκαρφάλωσαν μέχρι και το Χ 33, ενώ σήμερα είναι «μόλις» Χ 6,5.

  Τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αυτά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων; Ποιες από τις επιχειρήσεις είχαν έκθεση στην Silicon Valley Bank ή σε άλλες τράπεζες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες; Αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες.

  Προς το παρόν, η Circle, γνώστή ως η εταιρία που εκδίδει το δεύτερο σε μέγεθος βάση κεφαλαιοποίησης stablecoin USDC, επιβεβαίωσε ότι κατείχε στην SVB 3,3 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 8.2% από τα 40 δισεκατομμύρια των αποθεματικών της σε δολάρια.

  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Circle, η εταιρεία έχει 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά. Τα 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια είναι κατατεθειμένα σε 8 τράπεζες και τα υπόλοιπα είναι τοποθετημένα σε ομόλογα των ΗΠΑ. Ένα πρόβλημα είναι πως από τις 8, τουλάχιστον 3 από αυτές είναι περισσότερο ή λιγότερο προβληματικές (Silicon Valley Bank, Silvergate Bank, Signature Bank).

  Με αποτέλεσμα, το κρυπτονόμισμα σταθερής ισοτιμίας USDC, έπαψε να είναι τόσο σταθερό. Έσπασε την ισοτιμία ένα προς ένα και βυθίστηκε μέχρι και 12%.
  Έτσι πολλοί από τους κατόχους του έσπευσαν να το ρευστοποιήσουν ή μετατρέψουν σε άλλα stablecoins, κυρίως το Tether. Ενδεικτικό είναι ότι η ισοτιμία USDT/USDC στιγμιαία έφτασε το 1,06, παρόλο που μεγάλα ανταλλακτήρια όπως τα Binance και Coinbase ανέλαβαν δράση, ανακοινώνοντας ότι θα αναστείλουν προσωρινά τις μετατροπές USDC. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες τους δεν μπορούν να το μετατρέψουν σε κάτι άλλο ή και να το αποσύρουν, όσο διαρκεί αυτή τους η αναστάτωση.

  Βέβαια το ανησυχητικό σενάριο είναι να υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης του USDC κάτω από την ισορροπημένη ισοτιμία: ένα USDC προς ένα αμερικάνικο δολάριο. Τότε είναι πιθανό να προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και να θελήσουν να ξεφορτωθούν μαζικά τα νομίσματα τους.

  Μέχρι πρότινος, υπήρξε η εντύπωση πως το ασφαλέστερο stablecoin ήταν το USDC. Υπήρξε διαφάνεια και γνωρίζαμε πως η κάλυψη σε πραγματικά δολάρια ή ισοδύναμα του, όπως αμερικάνικα ομόλογα, ήταν απόλυτη. Για κάθε ένα USDC υπήρχε ένα USD.

  Ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση παραμονεύουν δύο κίνδυνοι. Ο ένας είναι να υπάρξει διάθεση για μαζική ρευστοποίηση. Ο άλλος είναι αυτός που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η τράπεζα στην οποία βρίσκονται οι καταθέσεις, να χρεοκοπήσει.

  Ένα άλλο στοιχείο που υπό κανονικές συνθήκες είναι θετικό, αλλά εντείνει το πρόβλημα σε ανώμαλες περιπτώσεις, είναι πως η μετατροπή από stablecoin μιας εταιρίας σε μιας άλλης, γίνεται πολύ εύκολα και φτηνά, χάρη σε μια αυτοματοποιημένη εφαρμογή δεξαμενής ρευστότητας, την Curve. Δεν απαιτείται να πραγματοποιηθεί κλασικού τύπου συναλλαγή μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Σχεδόν άμεσα μπορείς να μετατρέψεις για παράδειγμα, τα USDC σε USDT, μεγεθύνοντας το πρόβλημα στις περιπτώσεις των μαζικών μετατροπών. Μόνο που αυτός ο μηχανισμός  δουλεύει εύρυθμα όταν οι τιμές των νομισμάτων είναι ίσες.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα