23.7 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Επιχειρήσεις “ζόμπι” αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος

    Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και η αύξηση του κόστους παραγωγής αναμένεται να προκαλέσουν στο επόμενο διάστημα μια «καταιγίδα» πτωχεύσεων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

    Οι ενισχύσεις που παρείχαν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επιχειρήσεις από την εποχή της πανδημίας και αργότερα με αιχμή την ενεργειακή κρίση, με τα ευρώ που τύπωνε… αφειδώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατέστησαν τις επιχειρήσεις αυτές «ζόμπι»μη ικανές να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αναταράξεων στη Ουκρανία.

    Τα πανδημικά χρέη και οι πτωχεύσεις

    Ο αριθμός των επιχειρήσεων της ΕΕ που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια το τέταρτο τρίμηνο του 2022, υποδεικνύοντας ότι περισσότερες από τις εταιρείες «ζόμπι» που διατηρούνται στη ζωή από τις κρατικές ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρχίζουν να καταρρέουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα των Financial Times.

    Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 ότι οι δηλώσεις πτώχευσης από εταιρείες στην περιοχή αυξήθηκαν σχεδόν 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο για κάθε τρίμηνο από τότε που ο οργανισμός άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα το 2015.

    Οι παράγοντες

    Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η αλλαγή, η οποία ακολουθεί δύο χρόνια μείωσης των πτωχεύσεων σε όλη την Ευρώπη, αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών για πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, της αύξησης των μισθών και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

    «Υπάρχουν πολλές εταιρείες στις οποίες δόθηκε δωρεάν… πάσο όλο το 2020 και το 2021, όταν δεν χρειάστηκε καν να πληρώσουν ορισμένους από τους πιστωτές τους, όπως κοινωνικές επιβαρύνσεις π.χ. στη Γαλλία», δήλωσε ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz  η οποία προβλέπει αύξηση σχεδόν 20% στις αιτήσεις πτώχευσης στη Δυτική Ευρώπη φέτος.

    «Αυτοί οι.. εκπτωτοι άγγελοι, ή εταιρείες που μετά βίας μπορούν να διαχειριστούν, αντιμετωπίζουν τώρα μικρότερη υποστήριξη, με αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και μισθών και αυτό γίνεται εντελώς καταστροφικό», είπε.

    Υπήρξε μια ιδιαίτερα απότομη αύξηση στις ισπανικές αιτήσεις πτώχευσης, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας της χώρας διευκόλυναν τις εταιρείες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, προκαλώντας αύξηση τέτοιων αιτήσεων στα δικαστήρια.

    Η απόσυρση της υποστήριξης και οι συνέπειες

    Ο James Watson,, επικεφαλής οικονομολόγος στην ομοσπονδία εργοδοτών της ΕΕ BusinessEurope, δήλωσε: «Υπάρχει σαφώς ένας παράγοντας που οι κυβερνήσεις αποσύρουν την υποστήριξη που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό έχει αντίκτυπο».

    Αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει επίσης κάτι άλλο που συμβαίνει, καθώς γίνεται ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον συναλλαγών για πολλές εταιρείες λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της αδύναμης ανάπτυξης και της αύξησης των επιτοκίων».
    Οι ισπανικές αρχές ελπίζουν ότι ο νέος νόμος περί αφερεγγυότητας της χώρας, ο οποίος ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή οδηγίας της ΕΕ, θα διευκολύνει την πώληση επιχειρηματικών μονάδων και θα θέσει τέλος στις μακροχρόνιες διαδικασίες αναδιάρθρωσης που βαλτώνουν στα δικαστήρια, δίνοντας στους πιστωτές περισσότερη εξουσία.

    Μία από τα πρώτα μεγάλες ισπανικές επιχιερήσεις που θα δοκιμάσουν τον νέο νόμο είναι η παραγωγός χάλυβα Celsa, η οποία έχει σχέδιο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης που περνά από δικαστική διαδικασία για τη μείωση του χρέους της ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

    Ο κίνδυνος: Στα παραπάνω εάν προστεθεί και το γεγονός ότι οι εταιρείες της ΕΕ βρίσκονται στις συμπληγάδες μεταξύ των κινεζικών και αμερικανικών εταιρειών που ενισχύονται για την τεχνολογική τους ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση των εφοδιατικών αλυσίδων τους, αντιλαμβανόμαστε ότι το μέλλον για την παραγωγική  βάση της ευρώπης είναι σκοτεινό..

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα