20.8 C
Athens
Monday, October 14, 2024
More

    Επαναπατρισμός για τρεις ελληνικές αρχαιότητες από την Ατλάντα των ΗΠΑ

    Τρεις ελληνικές αρχαιότητες, οι οποίες είχαν μεταφερθεί εκτός της χώρας σε άγνωστη χρονική περίοδο και βρίσκονταν στην κατοχή ενός Αμερικανού πολίτη, επέστρεψαν στην Ελλάδα από την Ατλάντα των ΗΠΑ. Οι αρχαιότητες αυτές παραδόθηκαν για φύλαξη στη Γλυπτοθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

    Πρόκειται για:

    1.Τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με διαστάσεις ύψους 0,55 μ. και πλάτους 0,60 μ. Στην ανάγλυφη παράσταση απεικονίζεται γυναικεία μορφή σε μετωπική θέση, η οποία κρατά με τα δύο χέρια μια κοσμηματοθήκη με ανοιχτό κάλυμμα. Στο χαμηλότερο μέρος της σύνθεσης διακρίνεται το δεξί χέρι μιας μικρότερης μορφής, που πιθανότατα είναι παιδική. Το έργο φαίνεται να προέρχεται από επαρχιακό εργαστήριο, πιθανότατα της Θεσσαλίας, και χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

    2.Τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου από πεντελικό μάρμαρο, με διαστάσεις 0,95μ. ύψος και 0,42μ. πλάτος, διακοσμημένο με ανάγλυφη παράσταση. Στο επιστύλιο διατηρούνται γράμματα από νεότερη επιγραφή, αποτέλεσμα της επαναχρησιμοποίησης του μνημείου σε μεταγενέστερη περίοδο. Απεικονίζεται ένα νεαρό κορίτσι σε όρθια στάση, με το κεφάλι να γέρνει ελαφρά προς τα δεξιά. Φοράει χιτώνα με μανίκια και αττικό πέπλο, δεμένο κάτω από το στήθος. Το ένδυμα συγκρατείται από μασχαλιστήρες, που διασταυρώνονται μπροστά στο στήθος και ενώνονται στο κέντρο με κυκλικό μετάλλιο. Η χρονολόγηση του μνημείου τοποθετείται περίπου στο 330-320 π.Χ.

    Εντυπωσιακή είναι η ομοιότητα της στάσης του κοριτσιού με εκείνη της νεαρής Αγνοστράτης που απεικονίζεται στον επιτύμβιο ναΐσκο από την Καλλιθέα (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αριθ. 1863).

    3.Χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού νεαρού άνδρα, πιθανώς αθλητή, με ύψος 0,24μ. Ο άνδρας απεικονίζεται σε όρθια στάση, με το βλέμμα στραμμένο μπροστά. Στηρίζεται σταθερά στο έδαφος με το δεξί πόδι. Τα κοντά μαλλιά του, κατάλληλα για αθλητή, είναι διαμορφωμένα σε ακατάστατους βοστρύχους. Πιθανή χρονολόγηση του αγαλματιδίου είναι προς τα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.

    Τα τρία αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στο Ελληνικό Προξενείο στην Ατλάντα για να επιστραφούν στην Ελλάδα. Αυτός ο επαναπατρισμός αντικατοπτρίζει την παγκόσμια τάση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της επιστροφής των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα