18.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Ένα ελληνικό ξενοδοχείο στα 11 πιο βιώσιμα του κόσμου

    Ένα ελληνικό ξενοδοχείο φιγουράρει πλέον ανάμεσα στα 11 καλύτερα του κόσμου με όρους βιωσιμότητας και οικολογίας. Πρόκειται για το πολυτελές Calilo Resort, του ομώνυμου Ομίλου, όραμα του οποίου ήταν άλλωστε εξ αρχής να καθιερωθεί ως σύγχρονο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα, υποστηρίζοντας τον αειφόρο τουρισμό μέσα από την ανάδειξη του νησιού της Ίου σε κορυφαίο, ποιοτικό και βιώσιμο ταξιδιωτικό προορισμό.

    Αυτό λοιπόν συνέβη καθώς το συγκεκριμένο ελληνικό θέρετρο κατάφερε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να τραβήξει πάνω του τα φώτα της διεθνούς κοινότητας, αποσπώντας μία σημαντική διάκριση από το αμερικανικό lifestyle περιοδικό Veranda που του δίνει μία θέση στην κορυφαία 11άδα του κόσμου.

    «Στο παρθένο νησί της Ίου, στις Κυκλάδες, ένα πολυτελές θέρετρο μιας οικογενειακής επιχείρησης αποτελούμενο από 30 σουίτες, δημιουργήθηκε έχοντας στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του την αειφορία και τον οικοτουρισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η συντάκτρια του περιοδικού Shayla Martin.

    «Η οικογένεια προχώρησε στην αγορά μεγάλης έκτασης παραθαλάσσιας γης στο νησί, επιλέγοντας να αφήσει το 99% αυτής ανέγγιχτο, ώστε το νησί να διατηρήσει τη φυσική του ομορφιά για τις μελλοντικές γενιές. Έχουν επίσης ξεκινήσει το πρόγραμμα Elektra Olive Tree Project, μια πρωτοβουλία προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο την αποκατάσταση των οικοτόπων που είχαν προηγουμένως καταστραφεί από τις πυρκαγιές και την αποψίλωση δασών. Μέχρι σήμερα, έχουν φυτέψει περισσότερα από 68.000 ελαιόδεντρα και θάμνους (συμπεριλαμβανομένων 550 αρχαίων ελαιόδεντρων), ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να “υιοθετήσουν” και να ονοματοδοτήσουν ένα δέντρο, ακολουθώντας το στη συνέχεια στον κύκλο της ζωής του», προσθέτει.

    Εφαρμόζοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή δόμησης και υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν, στόχος του ομίλου ήταν από την πρώτη στιγμή να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ίου, διαφυλάσσοντας τη φυσική ομορφιά του νησιού και προστατεύοντάς το από την άναρχη τουριστική ανάπτυξη.

    Η μοναδικότητα του αναπτυξιακού μοντέλου του Ομίλου Calilo έγκειται στο συνδυασμό πρότυπων υπηρεσιών και χαμηλής έντασης δόμησης, έχοντας δεσμευθεί να μην οικοδομήσει περισσότερο από το 1% των εκτάσεων ιδιοκτησίας του. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται πάνω από 80% των εκτάσεων της επένδυσης να αποτελέσει περιοχές όπου θα διατηρείται ο δασικός χαρακτήρας και το φυσικό ανάγλυφο. Σ’ αυτές τις Περιοχές Προστασίας απαγορεύεται κάθε δόμηση και επιτρέπεται μόνο η κατασκευή έργων αναβάθμισης των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, ενώ οι όποιες επεμβάσεις αποτελούν προϊόν περιβαλλοντικής εκτίμησης, εξαιρετικά περιορισμένης κλίμακας, με χρήση φυσικών υλικών και ελαχιστοποιημένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Γεγονός, επίσης ιδιαίτερης σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς το ενδιαφέρον και την απήχηση που γνωρίζει σήμερα ο οικοτουρισμός, αλλά και η αειφορία ως στόχος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα