19.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου – Πώς αντιδρά η Μόσχα

    Η μείωση κατά τα 2/3 των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναμένεται να εκτοξεύσει κι άλλο τις τιμές των καυσίμων στη Γηραιά ήπειρο, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι ειδικοί.

    Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο πρώτος της πελάτης.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρέχονται από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η Ευρώπη, καταναλώνει φέτος περίπου 13,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως ή το 13,6% της παγκόσμιας ζήτησης-κυρίως στον τομέα των μεταφορών.

    Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη μειώσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση κατά 40% των σιδηροδρομικών αποστολών αργού και προϊόντων διύλισης. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η ΙΕΑ, το μερίδιο της ΕΕ στις ρωσικές εξαγωγές μειώθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου από 50% σε 42% τον Απρίλιο.

    Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα

    Προς το παρόν, η Μόσχα έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία (που έχουν ήδη επιβάλει εμπάργκο), στέλνοντας περισσότερες ποσότητες στην Ινδία. Ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, η Ινδία αντιπροσώπευε μόλις το 1% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, τον Απρίλιο το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 14%.

    Εκτοξεύτηκε η τιμή του Brent

    Η απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ να επιβάλουν εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου διά της θαλάσσης, ώθησε σήμερα τις τιμές του Brent να ανέλθουν προσωρινά πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι.

    Την περασμένη Παρασκευή, ειδικοί από την υπηρεσία Global Research της Bank of America (BofA) ανέφεραν ότι η πτώση των ρωσικών εξαγωγών θα μπορούσε να προκαλέσει την εκτίναξη της τιμής του βαρελιού Brent πάνω από τα 150 δολάρια. «Μια αύξηση 30 δολαρίων το βαρέλι φέτος μείωσε τη ζήτηση κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, κάτι που δεν επιτρέπει την επιστροφή σε επίπεδο πριν από την κρίση του Covid-19», σημειώνουν.

    O ρόλος του REPowerEU

    Η εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες έχει συνειδητοποιήσει πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη απεξάρτησης από τη Μόσχα, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει την πρωτοβουλία REPowerEU στις 18 Μαΐου, ως απάντηση στις δυσχέρειες και τη διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Τα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο REPowerEU προβλέπουν την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στις κατοικίες, στη βιομηχανία και στην ηλεκτροπαραγωγή.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα