23.9 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο: Διαδικτυακές δράσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

    Το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο συνεχίζει να δίνει το παρών σε διάφορες διαδικτυακές δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821.

    Το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο πρόσφερε τη στήριξή του σε μία διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ο αντίκτυπος της Εξόδου του Μεσολογγίου στον κόσμο» το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, ανήμερα της ιστορικής ημέρας, που  συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο «Acheloos GrowUp», την Εθελοντική Ομάδα «ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ» και την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής. Ένας από τους ομιλητές, που είχε την τιμή να κάνει εισήγηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου, Μάκης Ατσάρος. Στη μνήμη τόσο των συμμετεχόντων όσο και των χιλιάδων, που μας παρακολούθησαν, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποθησαυρίστηκε κατά γενική ομολογία, η άψογη, ιστορικά τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη εισήγησή του με θέμα: «ο Φιλελληνισμός και η συμβολή των Ιταλών». Είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον.

    Την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε ένα Forum Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας: Πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης ως συμβολή στην απόδοση τιμής στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 σε συνδιοργάνωση του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου με την Ένωση Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας Αττικής. Η ιστορία δεν είναι μουσειακό είδος. Είναι ένα βίωμα ζων!!!

    Χαιρετισμό απεύθυνε η κα. Ανδριάνα Ζαρακέλη, Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, Μέσων Ενημέρωσης & Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Πόρων του Δήμου Πειραιά.

    Είχαμε την τιμή να έχουμε κεντρικό ομιλητή τον κ. Ευάγγελο Θ. Καραμανέ, Διευθυντή Ερευνών, Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Το ’21 ως ιστορικό ορόσημο για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό: κορυφαία πηγή έμπνευσης, αφετηρία αποδόμησής του αλλά και συστηματικής καταγραφής των στοιχείων του.

    Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Φράγκος, Πρόεδρος του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Ο ρόλος του Φιλελληνισμού στην εδραίωση και στην επιτυχή έκβαση της ελληνικής Επανάστασης του 1821».

    Ακολούθησε η χρονολογική και αναλυτική εισήγηση της κας Κάλλης Οικονόμου, Φιλολόγου-Ιστορικού – Αρχαιολόγου και Διευθύντριας του Γραφείου Εκπροσώπησης του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα με θέμα: «1821-1830: Η Ελληνική Επανάσταση! Γεγονότα και εξελίξεις μετά την έκρηξη της ελληνικής Επανάστασης και μέχρι την επίσημη ίδρυση του ελληνικού κράτους».

    Τέλος, την πολύ πετυχημένη εκδήλωση έκλεισε η εισήγηση της κας Μαρία Κ. Γκουτζαμάνη, Ιστορικού Αρχαιολόγου Φιλολόγου και Υπεύθυνης δράσεων του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου με θέμα: «Η οικονομική ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους (1832 – 1871). Το νέο καθεστώς γαιοκτησίας, η οργάνωση του εμπορίου, η εμπορική ναυτιλία και η εμφάνιση των πρώτων βιομηχανικών μονάδων στην προσπάθεια ένταξης του νέου κράτους στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα