Ένα από τα σπανιότερα διατηρημένα πορτρέτα του Ιταλού μπαρόκ ζωγράφου Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Το έργο, που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, αποτελεί το κεντρικό κομμάτι της νέας έκθεσης στο Palazzo Barberini της Ρώμης.
Ο πίνακας απεικονίζει τον Monsignor Maffeo Barberini, έναν φλωρεντινό αριστοκράτη που έγινε Πάπας Ουρβανός Η’ το 1623. Η βασιλεία του θεωρείται λαμπρή για τα παπικά δεδομένα, και ήταν έντονα υποστηρικτικός των τεχνών, σύμφωνα με το ARTnews.
Στο πορτρέτο, ο μελλοντικός Πάπας εμφανίζεται φορώντας μαύρη μπιρέτα, καπέλο και πράσινο ράσο, καθισμένος και κρατώντας με το αριστερό του χέρι ένα διπλωμένο γράμμα ενώ με το δεξί του χέρι δείχνει προς τα δεξιά του.
«Η καρδιά του πίνακα βρίσκεται στα χέρια, το αριστερό χέρι κρατά ένα γράμμα και το δεξί χέρι «βγαίνει» από τον πίνακα», δήλωσε η ιστορικός τέχνης και συν-επιμελήτρια της έκθεσης Paola Nicita. «Είναι ένας πίνακας που εκφράζει έντονα μέσω της κίνησης των χεριών», πρόσθεσε.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2025 στο Palazzo Barberini, το οποίο φιλοξενεί την Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης. Το κτίριο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της παποσύνης του σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Carlo Maderno και παρέμεινε στην οικογένεια Barberini μέχρι τον 20ό αιώνα. Για 300 χρόνια, το πορτρέτο ανήκε στην οικογένεια, μέχρι την πώληση του κτήματος τη δεκαετία του 1930, όταν και χάθηκαν τα ίχνη του.
Το 1963, ο διάσημος Ιταλός κριτικός τέχνης Ρομπέρτο Λόνγκι το ανέφερε σε άρθρο του.
«Είναι ο πίνακας του Καραβάτζιο που όλοι ήθελαν να δουν εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Τόμας Κλέμεντ Σάλομον, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Αρχαίας Τέχνης. «Αυτό το έργο είναι μοναδικό, καθώς οι πίνακες του Καραβάτζιο που έχουν διασωθεί είναι εξαιρετικά λίγοι», πρόσθεσε.