14.8 C
Athens
Tuesday, March 28, 2023
More

    Είναι η Νέα Υόρκη τόσο βιώσιμη όσο πριν από την πανδημία;

    Με την κυριολεκτική έννοια, όχι. Το ποσοστό θνησιμότητας της πόλης παρέμεινε κατά 10% υψηλότερο το 2022 από ό,τι το 2019. Ο συνεχιζόμενος απολογισμός του Covid-19 είναι η κύρια αιτία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αλλά αυξάνονται και τα ατυχήματα —συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών δόσεων ναρκωτικών— και οι ανθρωποκτονίες .

    Ο απολογισμός του Covid το 2020 ήταν, φυσικά, πολύ, πολύ χειρότερος. Περίπου 28.000 περισσότεροι Νεοϋορκέζοι πέθαναν εκείνο το έτος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το 90% αυτών των υπερβολικών θανάτων να συγκεντρώνονται σε μόλις οκτώ φρικτές εβδομάδες την άνοιξη. Η ετήσια αύξηση της θνησιμότητας ήταν, προσαρμοσμένη στον πληθυσμό, η μεγαλύτερη από το 1881, έτος εστιών διφθερίτιδας και ευλογιάς — και επομένως ελαφρώς χειρότερη από το έτος πανδημίας γρίπης του 1918.

    Το πιο θανατηφόρο πράγμα που έπληξε τη Νέα Υόρκη εδώ και πολύ καιρό.

    Ετήσιοι θάνατοι ανά 1.000 πληθυσμό

    Σε ποσοστιαίους όρους, πιθανώς καλύτερος δείκτης του σοκ που γνώρισε η πόλη, η αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας κατά 53,6% το 2020 ξεπέρασε μόνο η επιδημία χολέρας του 1832 και ισοδυναμούσε με την ανάκαμψη της χολέρας του 1834 (1849, το πιο θανατηφόρο έτος στην ιστορία Νέα Υόρκη, είδε ένα ακόμη κύμα χολέρας). Ήταν επίσης περίπου τριπλάσια αύξηση του εθνικού ποσοστού θνησιμότητας του 2020 κατά 18%.

    Αφηγούμαι όλα αυτά να πεθαίνουν εν μέρει επειδή τα ποσοστά θνησιμότητας είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ καλός αντιπρόσωπος για άλλες πτυχές της καλής ζωής, λιγότερο εύκολα παρακολουθούμενες. Υποδεικνύουν ότι η Νέα Υόρκη υπέφερε τρομερά από τον Covid-19 το 2020, χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη στις ΗΠΑ και χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη πόλη σούπερ σταρ του κόσμου, και ότι εξακολουθεί να παλεύει. Κάτι που ακούγεται σωστό.

    Η Νέα Υόρκη δεν είναι «νεκρή για πάντα», όπως διακήρυξε περιβόητα ένας επενδυτής και προσωπικότητα του Διαδικτύου τον Αύγουστο του 2020. Δεν φαίνεται να ξαναζεί την πτώση της δεκαετίας του 1960 και του 1970 — αν ήταν, η στέγαση δεν θα ήταν τόσο ακριβή. Τα φορολογικά έσοδα διατηρήθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και οι περιοχές γραφείων της πόλης επανήλθαν στη ζωή πιο γρήγορα από εκείνες των περισσότερων μεγάλων πόλεων της Βόρειας Αμερικής. 

    Πρώτον, καθώς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση χώρων γραφείων στον κόσμο , είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην απομακρυσμένη και υβριδική εργασία που εξαπολύει η πανδημία. Η παραπάνω κατάταξη , που καταρτίστηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, δείχνει ότι η δραστηριότητα των φορητών συσκευών στις κύριες περιοχές γραφείων της πόλης (κυρίως στο Midtown, αλλά και στην οικονομική περιοχή και λίγο στο Μπρούκλιν) είναι 26 % χαμηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία.

    Αυτή είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι σε υποτιθέμενους νικητές της εποχής της πανδημίας, όπως το Μαϊάμι και το Ώστιν, αλλά δεδομένου του πόσο πιο ζωντανό ήταν αρχικά το Midtown Manhattan, συνεπάγεται έναν τόνο χαμένης οικονομικής δραστηριότητας. Μια πρόσφατη ανάλυση υπολoγίστηκε ότι οι υπάλληλοι γραφείου ξοδεύουν 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα ετησίως στο Μανχάταν λόγω υβριδικής εργασίας. Αυτό αντιπροσωπεύει χρήματα που εξοικονομούνται από αυτούς τους υπαλλήλους γραφείου, για να μην αναφέρουμε τον χρόνο που εξοικονομείται λόγω των λιγότερο συχνών μετακινήσεων. Για αυτούς (εμάς δηλαδή) η στροφή στα υβριδικά προσφέρει πολλά οφέλη.

    Αλλά οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι δεν είναι εργάζονται σε γραφεία . Για να ευδοκιμήσει η πόλη, πρέπει να παρέχει ευκαιρίες τόσο σε όσους μπορούν να πάρουν τους φορητούς υπολογιστές τους και να τρέξουν όσο και σε αυτούς που δεν μπορούν. Τον τελευταίο καιρό αποτυγχάνει το τελευταίο.

    Ένα απλό μέτρο αυτής της αποτυχίας είναι η απασχόληση. Στις ΗΠΑ στο σύνολό τους, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις αρχές της πανδημίας έχουν αντικατασταθεί και, στη συνέχεια, ορισμένες, με τη μισθοδοσία σε μη γεωργικούς κλάδους να αυξάνεται κατά 1,8% από τον Φεβρουάριο του 2020 και η συνολική απασχόληση (συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης) να αυξάνεται κατά 0,9%. Στην πόλη της Νέας Υόρκης, ωστόσο, τόσο η μισθοδοσία (στην οποία περιλαμβάνονται όσοι μετακινούνται στην πόλη) όσο και ο αριθμός των κατοίκων της πόλης που απασχολούνται εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότεροι από τον Φεβρουάριο του 2020, με τον τελευταίο να μειώνεται κατά 9,1% και να μην δίνει πολλές ενδείξεις ότι θα ανακάμψει ποτέ.

    Η άνθηση των πυροβολισμών και των ανθρωποκτονιών που πυροδότησε το πανδημικό κύμα εγκληματικότητας της πόλης το καλοκαίρι του 2020 είναι  σαφώς σε πτώση τώρα . Οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 12,4% το 2022 και άλλο 19,2% τις πρώτες εννέα εβδομάδες του 2023. Τα περιστατικά πυροβολισμών μειώθηκαν κατά 20,9% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ τα εγκλήματα διαμετακόμισης μειώθηκαν κατά 21,5%. Συνολικά, τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται και σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ (και πολλές μικρότερες), η Νέα Υόρκη παρέμεινε μια ζώνη χαμηλής εγκληματικότητας.

     

    Τελευταία Άρθρα

    spot_img

    Σχετικά Άρθρα