19.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Διπλωματικός μαραθώνιος για την Αγία Σοφία

    Μπαράζ διπλωματικών επαφών έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να υπάρξει μια συντονισμένη και ηχηρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην Τουρκία και την απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος. Ο μαραθώνιος αυτός ξεκίνησε με μια σειρά τηλεφωνικών επαφών, τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και συναρμοδίων υπουργών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταφέρεται σήμερα στις Βρυξέλλες και θα κορυφωθεί στο τέλος της εβδομάδος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα παραστεί σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, και ειδικότερα της Αγίας Σοφίας. Επιπλέον, η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
    Πριν από τη σύνοδο θα έχει σύσκεψη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε προσφάτως την Τουρκία.
    Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωση στο σημερινό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μία «εις βάθος συζήτηση» στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλες οι πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων.

    Ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΙ επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό: «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Εκτός από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. σημαντικό είναι και το «ραντεβού» που θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο (17/18 Ιουλίου) κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
    Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της ΕΕ με φυσική παρουσία μετά από 3 μήνες, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο περιθώριό της θα υπάρξουν προσωπικές επαφές.
    Αυτό που αναμένεται να επιδιώξει η ελληνική πλευρά είναι ένα σαφές κείμενο καταδίκης όλου του φάσματος της τουρκικής προκλητικότητας και της εξέλιξης με την Αγία Σοφία.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα