19.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Χρυσούλα Ζαχαροπούλου-Η Υπουργός του Μακρόν καταγγέλλεται για βιασμούς

    Η είδηση της κατάθεσης μηνύσεων για βιασμό σε βάρος της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, μέλους του νέου υπουργικού συμβουλίου του Εμανουέλ Μακρόν, έσκασε σαν βόμβα στη Γαλλία κι ήρθε να προσθέσει νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

    Η ελληνικής καταγωγής Ζαχαροπούλου, πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος του Μακρόν και από τις 20 Μαϊου υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, είναι γυναικολόγος, που μετέχει εδώ και πολύ καιρό στον αγώνα κατά της ενδομητρίωσης.

    «Θεώρησα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγματα», είπε δηλώνοντας πλέον «πρόθυμη» να καταθέσει και αυτή μήνυση. Η επικεφαλής του συλλόγου Stop VOG (Stop Obstetrical and Gynecological Violence) (Σταματείστε την Μαιευτική και Γυναικολογική Βία), Σόνια Μπις είπε ότι πέραν των δύο καταγγελιών έχουν λάβει μαρτυρίες από τρεις γυναίκες «που καταγγέλλουν σοβαρή ψυχολογική βία, ότι ένιωθαν ταπεινωμένες, κακοποιημένες και αποχώρησαν κλαίγοντας» από το ιατρείο της Ζαχαροπούλου.

    Η γυναικολόγος κατηγορείται ότι πραγματοποίησε ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ή πρωκτικής διείσδυσης, χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη συγκατάθεση των ασθενών της. Οι δύο μηνύτριες μίλησαν χθες Τετάρτη για την εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου TMC. Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε ο Ζαχαροπούλου. «Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν δεν με ακούει και φοράει το γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Μετά επανήλθε», λέει, εξηγώντας ότι «δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα κι εκείνη μου είπε: “όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού”».

    Η δεύτερη μηνύτρια είχε αποτανθεί στη Ζαχαροπούλου για προβλήματα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016. Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε «κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε [η γυναικολόγος], αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα. Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση «και πάλι χωρίς συναίνεση» στη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα «γιατί είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν πλήρως αποσβολωμένη». Η ίδια είπε στην εκπομπή ότι περνά μετατραυματικό σοκ «που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα», κι ότι τη μέρα που υποβλήθηκε στην εξέταση, «όλα τα νεαρά κορίτσια πριν από μένα αποχώρησαν δακρυσμένα».

    Η έρευνα εις βάρος της Ζαχαροπούλου
    Η πρόκληση για τη γαλλική Δικαιοσύνη είναι κατά πόσον μπορούν να χαρακτηριστούν ως ποινικά κολάσιμες οι ιατρικές αυτές πράξεις χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών. Η εν εξελίξει έρευνα θα πρέπει να καθορίσει τη φύση των γεγονότων, ιδιαίτερα αν οι καταγγέλλουσες υπέστησαν «βιασμό» ή «γυναικολογική βία».

    Η Ζαχαροπούλου δεν έχει μιλήσει μέχρι στιγμής για τις εις βάρος της καταγγελίες και η δικηγόρος της δήλωσε στην εκπομπή Quotidien ότι η υπουργός δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσεις για τις ασθενείς της. Η Ζαχαροπούλου εργάστηκε επί σειράν ετών στο νοσοκομείο Trousseau και στο νοσοκομείο Tenon, στο Παρίσι, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Emile Daraï, ο οποίος επίσης υπόκειται σε δικαστική έρευνα και κατηγορείται για βιασμό και γυναικολογική βία από περίπου 20 πρώην ασθενείς του». Η εισαγγελία του Παρισιού είχε καταλήξει να ανοίξει δικαστική έρευνα εναντίον του για άσκηση βίας από άτομο που ασκούσε αποστολή δημόσιας υπηρεσίας και όχι για βιασμό.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα