20.2 C
Athens
Thursday, October 5, 2023
More

  Αυξάνεται ο κίνδυνος για “καθοδικό σπιράλ” στη Κίνα

  Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας εξασθένησε τον Μάιο, εγείροντας νέους φόβους για τις προοπτικές ανάπτυξης και προκαλώντας εκκλήσεις για περισσότερη δράση της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

  Η παραγωγική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με χειρότερο ρυθμό από ό,τι τον Απρίλιο, ενώ η επέκταση των υπηρεσιών υποχώρησε, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη μετά τον covid έχει χάσει τη δυναμική της. Οι επενδυτές πούλησαν τα πάντα, από τις κινεζικές μετοχές και το γουάν μέχρι το χαλκό και το σιδηρομετάλλευμα.

  China's Economy Weakens | Factory and services activity slow again in May

  Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία καθοδηγήθηκε από τις καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες, όπως ταξίδια και φαγητό, ενώ η βιομηχανία έμεινε πίσω. Τα τελευταία στοιχεία από τις έρευνες διευθυντών αγορών υπογραμμίζουν αυτό το άνισο μοτίβο, ενώ εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη της κατανάλωσης στην οικονομία.

  “Η εντονότερη συρρίκνωση του δείκτη PMI στη βιομηχανία υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος ενός καθοδικού σπιράλ, ιδίως στον τομέα της παραγωγής, γίνεται πιο πραγματικός”, έγραψαν σε σημείωμά τους ο Lu Ting, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura International (Hong Kong) Ltd. για την Κίνα, και οι συνάδελφοί του.

  Οι εκκλήσεις προς την κεντρική τράπεζα να αναλάβει δράση, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων ή του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες, γίνονται όλο και πιο δυνατές. Αν και αυτό μπορεί να δώσει ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι απίθανο να δώσει ουσιαστική ώθηση στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία παραμένει υποτονική. Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών συνεχίζουν να καταρρέουν και η παγκόσμια ζήτηση είναι αδύναμη.

  Μια ισχυρότερη ανάκαμψη στην Κίνα θα εξαρτηθεί επίσης από την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, η οποία αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας, αν συνυπολογιστούν και οι συναφείς τομείς. Οι πωλήσεις κατοικιών έχουν επιβραδυνθεί μετά από μια αρχική ανάκαμψη, ενώ οι κατασκευαστές ακινήτων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

  Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αναστατωθεί από την ασταθή ανάκαμψη της Κίνας. Ένας δείκτης των μετοχών της χώρας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,9% την Τετάρτη και κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ασία μετά τον δείκτη αναφοράς της πόλης. Το γουάν αποδυναμώθηκε κατά 0,46% στα 7,1239 έναντι του δολαρίου, επεκτείνοντας τις απώλειές του τον Μάιο στο 2,9%, τις μεγαλύτερες των τελευταίων τριών μηνών.

  Εκτιμούμε ότι η κινεζική οικονομία θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αυτοεκπληρούμενης παγίδας εμπιστοσύνης και πιστεύουμε ότι απαιτούνται αποφασιστικές δράσεις πολιτικής“, έγραψαν οι αναλυτές της Citigroup με επικεφαλής τον Xiangrong Yu σε έκθεσή τους μετά την ανακοίνωση των στοιχείων PMI.

  Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πιθανότατα θα μειώσει το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης – ένα δάνειο πολιτικής για τις εμπορικές τράπεζες – κατά 20 μονάδες βάσης στο υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τη Citi, και θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης. Τα δημοσιονομικά κίνητρα είναι περιορισμένα, ωστόσο, και τα “διαρθρωτικά” μέτρα χαλάρωσης μπορεί να ληφθούν από την κεντρική κυβέρνηση και μέσω των κρατικών τραπεζών πολιτικής, ανέφεραν οι αναλυτές.

  Η κυβέρνηση έθεσε έναν αρκετά συντηρητικό στόχο της τάξης του 5% για φέτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι βλέπει περιορισμένα περιθώρια για σημαντική τόνωση της οικονομίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 5,5% φέτος.

  Υπήρξαν πολλές υποσχέσεις για τη στήριξη της οικονομίας νωρίτερα μέσα στο έτος, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει υλοποιηθεί, και αυτό είναι που με απογοητεύει περισσότερο“, δήλωσε ο Yang Zhiyong, εκτελεστικός διευθυντής της Beijing Gemchart Asset Management Co.

  Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν την Τετάρτη αναλυτές που ανέφεραν ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερα μέτρα πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων των επιτοκίων και περισσότερων πωλήσεων ομολόγων.

  Το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να λάβει στοχευμένα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Οι αξιωματούχοι εξετάζουν νέα φορολογικά κίνητρα ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων γιουάν για εταιρείες παραγωγής υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με αρμόδιο που έχει γνώση των συζητήσεων.

  Η Κίνα μπορεί να οδεύει προς μια ανάκαμψη σε σχήμα Κ, με άνιση ανάκαμψη των παραγωγικών και μη παραγωγικών δραστηριοτήτων βραχυπρόθεσμα“, δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην Jones Lang LaSalle Inc. “Η υποτονική εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να επιβαρύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κίνας, εάν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές και αποδοτικές κινήσεις πολιτικής για τη δημιουργία μιας ευρείας ανάκαμψης”.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα