23.2 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές του «βασιλιά» των μετάλλων

    Η ανοδική πορεία που ακολουθούν οι τιμές του «βασιλιά» των μετάλλων, σε συνδυασμό με το μπρα-ντε-φερ στις ισοτιμίες ευρώ-δολαρίου, οδηγούν σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα την αξία του χρυσού που διαθέτει η Ελλάδα.

    Όπως προκύπτει από τα πρώτα, συνοπτικά στοιχεία του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η αξία του χρυσού διαμορφώθηκε στα 8,315 δισ. ευρώ στα τέλη της περσινής χρονιάς. Έχοντας ενισχυθεί κατά 487 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα δεδομένα του έτους που προηγήθηκε.

    Οι εν λόγω αποτιμήσεις προκύπτουν με βάση την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, η οποία στη λήξη του 2022 ήταν στα 1.706,075 ευρώ ανά ουγγιά. Δηλαδή 6% παραπάνω σε σχέση με τα 1.609,483 ευρώ ανά ουγγιά, όπου βρισκόταν ο χρυσός στα τέλη του 2021. Όλα αυτά υπολογισμένα από την Ε.Κ.Τ, λαμβάνοντας ως βάση τις εκάστοτε ισοτιμίες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο, που αποτελεί το κέντρο αναφοράς στη διαπραγμάτευση του χρυσού στις διεθνείς αγορές.

    Στον ισολογισμό της τράπεζας της Ελλάδος η ακριβής αποτύπωση της αξίας του χρυσού είναι 8.315.986.789 ευρώ. Μεταφραζόμενη σε 4.874.338 ουγγιές των 31,1 γραμμαρίων η μία. Αποτέλεσμα που προκύπτει από τη διαίρεση της συνολικής αποτίμησης με την αγοραία τιμή ανά ουγγιά, που είχε διαμορφωθεί στα τέλη της περσινής χρονιάς.

    Ωστόσο, στα μεγέθη αυτά συνυπολογίζονται και οι απαιτήσεις, οι οποίες αφορούν  985.600 ουγγιές χρυσού. Δηλαδή 30,652 τόνους που λείπουν.

    Πρόκειται για την ποσότητα που έχει πάει στο Δ.Ν.Τ στο πλαίσιο της κάλυψης του συναλλαγματικού μείγματος συμμετοχής της χώρας. Κάτι που ισχύει διαχρονικά για όλες τις χώρες-μέλη του πολυσυζητημένου Ταμείου.

    Το μερίδιο της ελληνικής συμμετοχής εισφέρθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Η συγκεκριμένη εφάπαξ εισφορά σε χρυσό αποτιμάται τώρα σε περίπου 1,681 δισ.. ευρώ και λογίζεται ως απαίτηση της Τ.τ.Ε. από το Δημόσιο.

    Εξαιρουμένης αυτής της απαίτησης, ο χρυσός που έχει η χώρα σε φυσική μορφή είναι 3.888.738 ουγγιές, που αντιστοιχούν σε 120,939 τόνους, αξίας 6,634 δισ. ευρώ.

    Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η ποσότητα των αποθεμάτων χρυσού αυξήθηκε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς κατά 10.561 ουγγιές. Περίπου 328,4 κιλά.

    Γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται στις «καθαρές» αγορές 41.005 χρυσών λιρών που έγιναν από της τράπεζα της Ελλάδος.

    Στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης

    Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού υπολογίζει ότι η χώρα μας διαθέτει αποθέματα 114,24 τόνων, στα οποία περιλαμβάνεται μόνο ο χρυσός διεθνών προδιαγραφών. Ενώ οι υπολειπόμενες περίπου 215,4 χιλιάδες ουγγιές λογίζονται εκτός προδιαγραφών. Καθώς δεν πρόκειται για τυποποιημένα αποθέματα σε ράβδους, αλλά για χρυσές λίρες και χρυσά νομίσματα ώς επί το πλείστον.

    Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς η Ελλάδα κατατάσσεται στην 35η  θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στην 15η ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

    Για το που βρίσκεται ο χρυσός που διαθέτει η χώρα, η πληροφόρηση σταματά στον Απρίλιο του 2014 και στα όσα αναφέρονται στην ειδική έκδοση για την «Ιστορία της τράπεζας της Ελλάδος» που υπογράφεται από το Μιχάλη Ψαλιδόπουλο. Καθηγητή της ιστορίας οικονομικών θεωριών. Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία το 29% των αποθεμάτων της χώρας φυλάσσεται στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, το 20% στην τράπεζα της Αγγλίας, το 4% στην Ελβετία και το υπόλοιπο 47% στην Ελλάδα.

    Είναι άγνωστο αν όντως μέχρι σήμερα έτσι έχουν τα πράγματα και σχεδόν η μισή από την ποσότητα του χρυσού βρίσκεται στα θωρακισμένα υπόγεια του κεντρικού κτηρίου της τραπέζης της Ελλάδος, στην οδό Πανεπιστημίου. Το οποίο και λειτουργεί από το 1938.

    Στο διάστημα πάντως της τελευταίας οκταετίας τα ελληνικά αποθέματα χρυσού έχουν ενισχυθεί κατά 3,6 τόνους, φτάνοντας τώρα στους 151,6 τόνους ώς γενικό σύνολο. Χωρίς να είναι γνωστό αν οι πρόσθετη ποσότητα έχει μείνει προς φύλαξη εντός της χώρας, που μοιάζει να είναι και το πιθανότερο.

    Ανοικτά ερωτήματα για φύλαξη και επαναπατρισμό χρυσού

    Άγνωστα επίσης παραμένουν τόσο το κόστος που πληρώνει η Τ.τ.Ε για φύλακτρα του χρυσού, όσο και το γιατί δεν έχουν γίνει έως τώρα κινήσεις επαναπατρισμού του. Όπως συνέβη με άλλες κεντρικές τράπεζες χωρών όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία , αλλά και η Τουρκία.

    Στο βιβλίο του καθηγητή Ψαλιδόπουλου, που είναι έκδοση του κέντρου πολιτισμού έρευνας και τεκμηρίωσης της Τ.τ.Ε, τονίζεται πώς ακολουθείται η διεθνής πρακτική για την φύλαξη του χρυσού της Ελλάδος σε περισσότερες της μίας χώρες. Καθώς όπως αναφέρεται «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η κάλυψη εθνικών αναγκών σε πιθανές έκτακτες καταστάσεις».

    Παρά ταύτα «νωπές» είναι ακόμη οι μνήμες του δεύτερου μνημονίου του 2012 όπου υπήρχε ρήτρα για την περίπτωση μη πληρωμής οφειλών στους ευρωπαίους δανειστές της χώρας. Δίνοντας σε αυτούς τη δυνατότητα της άμεσης κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου και της Τ.τ.Ε. Βάζοντας έτσι στο κάδρο των επαπειλούμενων, ακόμη και τον χρυσό της Ελλάδος, όπου κι αν φυλασσόταν…

    Έχοντας κλείσει θεωρητικά τέτοιου είδους ζοφερά ενδεχόμενα, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η αξία του χρυσού που διαθέτει η χώρα κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά. Διότι χθές το βράδυ η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ήταν στα 1720,32 ευρώ ανα ουγγιά. Δηλαδή στο +0,83% από τα τέλη της περσινής χρονιάς, αλλά σε σύγκριση με το ιστορικό ρεκόρ του Μαρτίου του 2022 όταν ο χρυσός είχε φτάσει να κάνει πράξεις στα 1.902,69 ευρώ ανα ουγγιά, είναι τώρα 9,6% χαμηλότερα.

    Πόσο έχει μειωθεί η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων

    Η συνολική αξία του χρυσού μαζί με τις απαιτήσεις όπως είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2022, αντιστοιχεί μόλις στο 2,3% του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, που κινείται στην περιοχή των 363 δισ. ευρώ. Αντιστοιχεί επίσης στο 27,2%  των ταμειακών διαθεσίμων που έχει χώρα ( 30,6 δισ.) αλλά και στο…53% της αξίας των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

    Στο ισολογισμό της Τ.τ.Ε φαίνεται ότι στα τέλη του 2022 η αξία των χαρτονομισμάτων του ευρώ που είχαν τεθεί σε κυκλοφορία από την τράπεζα της Ελλάδος ήταν 35,771 δισ.. Αυτά όμως με βάση τη λεγόμενη κλείδα κατανομής ανα χώρα. Όμως η αξία των  τραπεζογραμματίων που πραγματικά έχουν τεθεί σε κυκλοφορία είναι μικρότερη. Πόσο; Η διαφορά εμφανίζεται στο στοιχείο ενεργητικού που αφορά τις «καθαρές απαιτήσεις που απορρέουν από την κατανομή, εντός του Ευρωσυστήματος, των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ” και είναι 20,073 δισ.. Συνεπώς η πραγματική αξία των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν είναι στα 15,7 δισ.. Μειωμένη κατά 20,5% σε ετήσια βάση. Που ως τάξη μεγέθους είναι πολύ μεγάλη, αλλά εξηγήσιμη στο βαθμό της πολλαπλασιασμού της εμβέλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών με άυλο χρήμα. Εκτός και εάν στην αναλυτικότερη ετήσια έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Τ.τ.Ε περιγράφεται κάτι άλλο.

    Τον Ιούνιο του 2012 και εν μέσω της οξύτατης κρίσης που βίωνε η χώρα, η ζήτηση για μετρητά είχε εκτοξευτεί στα ύψη, με την αξία των κυκλοφορούντων χαρτονομισμάτων του ευρώ να έχει φτάσει στα υψίπεδα των 45,37 δισ.. Τότε μάλιστα η Τ.τ.Ε σε συνεργασία με την Ε.Κ.Τ είχε οργανώσει τρείς έκτακτες χρηματοπαραλαβές 5,26 δισ. από άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζήτηση. Από τότε έως τώρα το χάρτινο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα έχει μειωθεί κατά 65,4%…

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα