20.2 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Άλλος ένας “μαύρος” μήνας για την τιμή του ρεύματος – Αύξηση 373%

    «Μαύρο» ρεκόρ κατέγραψε τον περασμένο μήνα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Εξ ου και η αύξηση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αγροτών.

    «Ηλεκτροσόκ» από την «εκτόξευση» της τιμής

    Τα απολογιστικά στοιχεία για το Μάρτιο από το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι αποκαλυπτικά. Η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 272,68 ευρώ/ MWh, ενώ η υψηλότερη τιμή έσπασε ακόμα και το φράγμα των 600 ευρώ! Η διαφορά σε σχέση είναι της τάξης του 28,8%, ενώ η σύγκριση με τον περσινό Μάρτιο προκαλεί σοκ, καθώς προκύπτει αύξηση 373%! Το πώς προέκυψε αυτό το ηλεκτροσόκ δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να το αντιληφθεί, αρκεί να αναφερθεί ότι το 40% του ενεργειακού μίγματος του περασμένου μήνα αντιστοιχεί στο φυσικό αέριο.

    Η μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 255,96 ευρώ- η αβεβαιότητα για την «επόμενη ημέρα» σκιάζει όλη την Ευρώπη. Αν και στην παρούσα τουλάχιστον φάση οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έμειναν εκτός του πλαισίου των ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων, ουδείς μπορεί να προδικάσει πώς μπορεί να εξελιχθεί το μπρα-ντε-φερ με τις πληρωμές σε ρούβλια ή ευρώ.

    Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

    Η επίσκεψη στην Αθήνα της αρμόδιας Επιτρόπου Σίμπσον, επ’ ευκαιρία της παρουσίας της στο Συνέδριο των Δελφών, γίνεται σε μια συγκυρία όπου άπαντες στην Ευρώπη προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, χωρίς πάντως να υπάρχει ακόμα κεντρική απόφαση σε επίπεδο ηγετών, για κοινή προμήθεια αμερικανικού LNG, προκειμένου να συγκρατηθεί το ούτως ή άλλως υψηλότερο κόστος. Η κοινή παρουσία της με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα στη Ρεβυθούσα, θέλει προφανώς να στείλει μήνυμα ότι η Ευρώπη θα προλάβει να θωρακιστεί ενεργειακά πριν από τον επόμενο Χειμώνα, ενώ από χθες κιόλας ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50% για την επόμενη διετία, ως ασφαλιστική δικλείδα για την επάρκεια ρεύματος στη χώρα. Ωστόσο, η αποτίμηση της ζημιάς στην οικονομία- όχι μόνο την ελληνική- μόλις τώρα άρχισε.

    Για την ελληνική οικονομία, η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιείται σήμερα, «βλέπει» αρνητική επίπτωση ως 2 ποσοστιαίες μονάδες, υπό την αίρεση ότι η κρίση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Αυτό είναι το σενάριο εργασίας και στο υπουργείο Οικονομικών, πάντα, όμως, με τον αστερίσκο των αρνητικών εξελίξεων και των μέτρων που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο- ίσως και νωρίτερα από το Μάιο- για την αγορά του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας στην Ευρώπη είναι ότι ακόμα και στη Γερμανία οικονομικοί παράγοντες προειδοποιούν για τον κίνδυνο κατάρρευσης. Σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του κολοσσού χημικών προϊόντων BASF, σημείωσε ότι αν αποφασιστεί «μπλόκο» στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η πορεία της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να οδηγηθεί κατά προδιαγεγραμμένο τρόπο σε κατάρρευση.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα