14.4 C
Athens
Thursday, November 30, 2023
More

  $1,000,000,000,000 σε assets η Berkshire Hathaway;;; (Ναι, $1ΤΡΙΣ)

  H Berkshire Hathaway ($BRK) του Warren Buffett, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για το 2ο τρίμηνο και όπως φαίνεται, ξεπέρασε άνετα τις προβλέψεις σημειώνοντας λειτουργικά κέρδη ύψους 10,04 δις δολαρίων.

  Είναι ενδιαφέρον ότι η Berkshire σημείωσε ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο παρά την προειδοποίηση του Buffett νωρίτερα φέτος ότι αναμένει ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων της Berkshire “θα παρουσιάσει φέτος χαμηλότερα κέρδη από ό,τι πέρυσι”.

  Επιπλέον των ισχυρών κερδών, υπάρχουν και κάποια άλλα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν στη κατοχή τους ή όσοι σκέφτονται να αγοράσουν μετοχές της Berkshire ($BRK).

  · Πρώτον, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το μέγεθος του ισολογισμού της Berkshire ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία.

  · Δεύτερον, ο Buffett εξακολουθεί να προτιμά να τα μετρητά, ή τα κρατικά ομόλογα, σε σύγκριση με την αγορά επιχειρήσεων ή μετοχών. Πράγματι, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ο Buffett ήταν και πάλι καθαρός αγοραστής κρατικών ομολόγων και καθαρός πωλητής μετοχών.

  · Τρίτον, ο Buffett εξακολουθεί να βλέπει αξία στις μετοχές της Berkshire, όπως προκύπτει από τις επαναγορές μετοχών ύψους 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες

  Ξεκινώντας το έτος, ο Buffett είχε σχολιάσει με επιφυλακτικότητα τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι “μια απίστευτη περίοδος για την αμερικανική οικονομία πιθανώς φτάνει στο τέλος της” και προβλέποντας ότι “η πλειονότητα των επιχειρήσεων της Berkshire πιθανώς θα παρουσιάσει φέτος χαμηλότερα κέρδη από ό,τι πέρυσι”. Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της Berkshire Hathaway για το 2ο τρίμηνο του 2023, ωστόσο, η απαισιοδοξία αποδείχθηκε άστοχη — αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την πάγια πεποίθηση του Buffett σχετικά με το απρόβλεπτο των μακροοικονομικών προβλέψεων.

  Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Berkshire Hathaway του Buffett πραγματοποίησε έσοδα ύψους περίπου 92,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και λειτουργικά κέρδη ύψους 10,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό συγκρίνεται με τα λειτουργικά κέρδη του β’ τριμήνου του 2022 ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποδηλώνοντας αύξηση περίπου 7% σε ετήσια βάση.

  Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα έσοδα ανήλθαν σε 179,9 δισ. δολάρια. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 18,1 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 9% σε ετήσια βάση.

  Το 2ο τρίμηνο του 2023 της Berkshire Hathaway επηρεάστηκε σημαντικά από την ισχυρή ασφαλιστική δραστηριότητα, δεδομένης της αύξησης των κερδών από ασφαλιστικές εργασίες κατά 74%, σε 1,25 δις δολάρια, σε συνδυασμό με την πειθαρχία στο OPEX της Geico, της ασφαλιστικής εταιρείας αυτοκινήτων, και τα πρώτα σημάδια των συνεργειών από την εξαγορά της Alleghany. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις προκλήσεις κερδοφορίας το 2022, η ασφαλιστική μονάδα της Geico έχει πλέον επιτύχει καθαρά κέρδη για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, υποβοηθούμενη από την αύξηση των ασφαλίστρων, τη μείωση της συχνότητας των αποζημιώσεων και τη μείωση των διαφημιστικών δαπανών.

  Η σιδηροδρομική επιχείρηση της Berkshire, η BNSF, υστέρησε σε σχέση με τις προσδοκίες. Το β’ τρίμηνο του 2023, η σιδηροδρομική επιχείρηση υπέφερε τόσο από την πτώση του όγκου των εμπορευμάτων, όσο και από την αύξηση των μισθών, γεγονός που οδήγησε σε πτώση των λειτουργικών κερδών του τομέα κατά 24%.

  Και πάλι από τη θετική πλευρά, η Berkshire Hathaway ($BRK) επωφελήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου, που επενδύθηκαν σε χρεόγραφα βραχυπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ, απέδωσαν ελκυστικές αποδόσεις που φτάνουν σχεδόν αυτές των μετοχών, αποφέροντας κοντά στα 3 δισ. δολάρια σε κέρδη από τόκους το 1ο εξάμηνο του 2023.

  Ο ισολογισμός και τα μετρητά της Berkshire

  Επισημαίνοντας τη σταθερή πορεία του Buffett προς τη συσσώρευση αξίας, αξίζει να επισημανθεί ότι το μέγεθος του ισολογισμού της Berkshire Hathaway ($BRK) το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία. Η επίτευξη αυτού του ορόσημου υποστηρίχθηκε από τις αγορές μετοχών κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οι οποίες ώθησαν την αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire ($BRK) που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο στα 353,4 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 308,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση περίπου 15% σε ετήσια βάση.

  Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο στο πλαίσιο του ισολογισμού της Berkshire ($BRK) είναι σε σχέση με τα μετρητά και την ταμειακή θέση του ομίλου. Στις 30 Ιουνίου 2023, η Berkshire ($BRK) ανέφερε ένα τεράστιο σωρό μετρητών ύψους 147,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από τα 130,5 δισεκατομμύρια δολάρια που αναφέρθηκαν ένα χρόνο πριν.

  Ο Buffett, προφανώς, συνεχίζει να είναι οπαδός των κρατικών ομολόγων, παρά την πρόσφατη υποβάθμιση της Fitch. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Becky Quick του CNBC, ο Προφήτης της Ομάχα, δεν σκέφτεται να προσαρμόσει τις αγορές του σε κρατικά χρεόγραφα ούτε στο ελάχιστο:

  Η Berkshire αγόρασε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα την περασμένη Δευτέρα. Αγοράσαμε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα αυτή τη Δευτέρα. Και το μόνο ερώτημα για την επόμενη Δευτέρα είναι αν θα αγοράσουμε 10 δισ. δολάρια σε 3μηνα ή 6μηνα

  Με λίγα λόγια, η θέση μετρητών του Buffett υποδηλώνει πιθανότατα την αξία της χρηματοοικονομικής ευελιξίας, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το αβέβαιο μακροοικονομικό σκηνικό, που επιτρέπει σε έναν επενδυτή να επωφεληθεί από ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον και να αντιμετωπίσει πιθανές πτώσεις της αγοράς. Ο Buffett διατήρησε παρόμοια τακτική στάση και πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

  Ο Buffett είναι πιθανό να πουλήσει μετοχές, αλλά να αγοράσει BRK

  Ενώ η θέση του Buffett για το Δημόσιο τείνει προς τα πάνω, η στάση του απέναντι στις μετοχές είναι ελαφρώς πιο σύνθετη, και ίσως πιο απαισιόδοξη. Κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2023, η Berkshire πούλησε περίπου 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, ενώ αγόρασε μόνο 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που υποδηλώνει καθαρές πωλήσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δυστυχώς, δεν είναι ακόμη δυνατόν να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με το ποια ονόματα εισήλθαν και ποια ονόματα εξήλθαν από το χαρτοφυλάκιο της, καθώς η Berkshire θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες μέσω της υποβολής 13F πιθανότατα μετά τις 15 Αυγούστου.

  Ο Buffett συνεχίζει, ωστόσο, να αγοράζει μετοχές της Berkshire. Κατά τη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2023, ο Buffett αγόρασε μετοχές της BRK αξίας 5,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιταχύνοντας τον ρυθμό επαναγοράς σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2022, όταν αγόρασε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Pointmedia.gr

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα