20.9 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Φορολογικές δηλώσεις 2020: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η προθεσμία – Δόσεις στην αποπληρωμή φόρου

    Ανησυχητικά χαμηλός ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τα στοιχέια της ΑΑΔΕ καθώς  μέχρι και εχτες 2 ιουνίου 2020  έχουν υποβληθεί 1.521.469 δηλώσεις Ε1, ενώ το ίδιο διάστημα του 2019 είχαν ήδη περάσει στο σύστημα περί το 2,1 εκατ. Και η διαφορά των δύο ετών ανέρχεται στο 31%.

     Οι πολίτες με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν την φορολογική τους δήλωση έως  τις 30 Ιουνίου 2020.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα από τα πιθανά σενάρια για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 είναι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος. Η εκδοχή που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι να καθοριστούν 8 μηνιαίες δόσεις, αντί για το «παραδοσιακό» σύστημα των 3 διμηνιαίων (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Nοέμβριος). Αν ισχύσει αυτό το σενάριο η προθεσμία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος -πιθανώς και του ΕΝΦΙΑ- θα τεθεί τον Φεβρουάριο του 2021. Το ΥΠΟΙΚ έχει επισημάνει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις που πληρώνονται μέχρι τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

    Με τα «εργαλεία» της ΑΑΔΕ, οι φορολογοόυμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις τακτικές οφειλές τους (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) έως και σε 24 δόσεις. Για τις έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς, ισχύουν οι 48 δόσεις.

     

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα