19.4 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Οικονομικό πακέτο και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

    Τελευταίες πινελιές στο νέο σχέδιο οικονομικών μέτρων, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η φετινή ΔΕΘ ακυρώθηκε, ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία).Εκτός όμως από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά, αλλά και την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικά για τις ένοπλες δυνάμεις, οι ανακοινώσεις θα αφορούν την ενίσχυση τους με συγκεκριμένους τρόπους τόσο tου υλικού όσο και του προσωπικού του.Στο οικονομικό πεδίο οι αναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα αφορούν καταρχήν τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα από τον Ιανουάριο του 2021. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωσή της ως την κατάργησή της σε χρονικό ορίζοντα ως το 2023.

    Επίσης μείωση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου στις επιχειρήσεις. Για τον εταιρικό φόρο φαίνεται πως η μείωση της θα γίνει μεταγενέστερα, λόγω της πτώσης των εταιρικών κερδών που προκαλεί η πανδημία. Στις εξαγγελίες θα συμπεριληφθεί και η μείωση κατά μια μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου.

    Η οικονομική ενίσχυση με τα ευρωπαϊκά κονδύλια των 32 δις τα οποία θα αρχίσουν να εισρέουν από το 2021 και μετά, είναι ένα μαξιλάρι ασφαλείας για να μπορέσουν να εφαρμοστούν μέτρα μείωσης της φορολογίας.

    Για τη στήριξη της αγοράς εργασίας τα 2,7 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα “SURE” δίνουν τη δυνατότητα και να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί αλλά και να αναπτυχθούν νέες πρωτοβουλίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστούν νέες δράσεις από τον ΟΑΕΔ που θα αφορούν τόσο υφιστάμενα αλλά και καινούρια προγράμματα κατάρτισης για την επιδοτούμενη πρόσληψη – διατήρηση εργαζομένων με στόχο να αναχαιτιστεί η δημιουργία ενός νέου κύματος ανέργων αλλά και να μειωθούν τα εργοδοτικά βάρη για τις επιχειρήσεις.

    Για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο τρίτος κύκλος της οποίας θα ενεργοποιηθεί το Σεπτέμβριο και θα λαμβάνει υπόψη την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας έως και τον Αύγουστο.

    Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται η άνεση ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων των 25.000 ευρώ και των νέων δανείων για νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του πρώην ΤΑΝΕΟ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα