23.9 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Αυτοψία Μενδώνη στις Μυκήνες: Ανοίγει την Τρίτη ο αρχαιολογικός χώρος

    Την επαναλειτουργία αύριο, Τρίτη, του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου στις Μυκήνες ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τη φωτιά της Κυριακής που προκάλεσε ανησυχία.Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

    Στην περιοχή παρέμειναν όλο το βράδυ, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 17 οχήματα, επιχειρώντας για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς και την αποτροπή ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων.

    «Η πυρκαγιά προκάλεσε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στον αρχαιολογικό χώρο καθώς λειτούργησε η πρόληψη και η άμεση αντίδραση» είπε αρχικά η κυρία Μενδώνη στο ΘΕΜΑ 104,6 λίγη ώρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο.

     «Επειδή είχε γίνει αποψίλωση δεν υπήρχαν χόρτα για να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη και να ενισχύσουν τη φωτιά. Αυτό είχε ως συνέπεια να κάει ένα πούσι αλλά να μην δημιουργηθούν θερμικά φορτία που θα προκαλέσουν ζημία στα δομικά στοιχεία των μνημείων» εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού.Όπως είπε «η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, δεν έφτασε την είσοδο του Ατρέα, δεν επηρέασε τον ταφικό κύκλο. Τα μνημεία τα ίδια τα σημαντικά δεν έχουν τσουρουφλιστεί, δεν έχουν πάθει τίποτα. Υπάρχουν μόνο νησίδες με το καμένο χόρτο ύψους λιγότερο του 1 εκατοστού και έχουν μαυρίσει κάποιες πέτρες».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα