17.5 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Αγία Σοφία: Αντίστροφη μέτρηση για την μετατροπή σε τζαμί

    Στη τελική ευθεία βρισκόμαστε για την λήψη των αποφάσεων της τύχης της Αγίας Σοφίας. Η μετατροπή της σε τζαμί θα έβαζε ακόμη ένα τείχος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με το χάσμα των δύο πλευρών να μεγαλώνει.Η πρόσφατη επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να έριξε κάποιες «γέφυρες» συνεννόησης ωστόσο απέχουμε πολύ από το να θεωρήσουμε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί.

    Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί του θέματος της Αγίας Σοφίας, αύριο, Πέμπτη, 2 Ιουλίου, όμως ήδη τα ΜΜΕ της γείτονος καλλιεργούν «κλίμα» με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στις 15 Ιουλίου «χιλιάδες πιστών (εν. μουσουλμάνων) θα προσευχηθούν στην Αγια-Σοφιά. Πάντως, η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορούσε να την παρακάμψει.

    Με έκδηλη την αγωνία για την τύχη της Αγια-Σοφιάς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, προέβη σε ηχηρή παρέμβαση από τον ναό των Αγίων Αποστόλων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ενδεχόμενη απόφαση μετατροπής της σε τέμενος θα έστρεφε όλο τον Χριστιανισμό εναντίον του Ισλάμ.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι ο ναός της του Θεού Σοφίας είναι αναμφιβόλα ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού και υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν και με αφορμή σχετικές συζητήσεις επανειλημμένως έχει εκφράσει τις απόψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ανά την οικουμένη ποιμνίου του.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα