17.2 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Ένα βιώσιμο ρυμοτομικό σχέδιο για το Μάτι

    Το Μάτι, όπου 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της φονικότερης πυρκαγιάς στην νεότερη ελληνική ιστορία, τον Ιούλιο του 2018, επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους για τα έργα ανάπλασης και τις βελτιωτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. 

    Αιχμή των συζητήσεων ήταν οι νεότερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται:

      • Η αξιοποίηση δύο οικοπέδων για την εξυπηρέτηση αναγκών της τοπικής κοινωνίας, αφενός για κατασκευή πρότυπου συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας, που θα διατεθεί σε άστεγους πυρόπληκτους, και αφετέρου για τη δημιουργία ενός άλσους, που θα αποτελεί επίσης πάρκο μνήμης.
      • Τα έργα θα γίνουν με την αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας δωρεά συνολικά 12 εκατομμυρίων ευρώ.

    Επισκέφθηκε τον χώρο που προορίζεται για το άλσος, στην έκταση των πρώην κατασκηνώσεων που είναι ιδιοκτησίας ΝΑΤ-ΕΦΚΑ. Το οικόπεδο θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, που θα λειτουργεί και ως αντιπυρικό μέτωπο.

    Επισκέφτηκε το σημείο όπου σχεδιάζεται η κατασκευή των κοινωνικών εστιών, κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος. Η έκταση ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία την παραχωρεί για τις ανάγκες πυρόπληκτων, με αποτέλεσμα να διατεθεί οικοδομήσιμη έκταση περίπου 40 στρεμμάτων.

    • Απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο για τους 102 νεκρούς, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν πριν λίγες ημέρες.

    Οι νεότερες πρωτοβουλίες για το Μάτι εντάσσονται σε μία ευρεία δέσμη παρεμβάσεων που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο:Από την απομάκρυνση της επικίνδυνης καύσιμης ύλης που είχε εγκαταλειφθεί στην περιοχή έως τη γρήγορη εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.Από τη μέριμνα για την οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων ως την απρόσκοπτη συνταγογράφηση σκευασμάτων για τους εγκαυματίες.Από τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασής τους στο Δημόσιο έως τη συλλογή του αμίαντου.

    Υπενθυμίζεται ότι, η δημόσια διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει παραταθεί έως τις 17 Αυγούστου. Στόχος είναι να υλοποιηθεί ένα βιώσιμο ρυμοτομικό σχέδιο, που θα θεραπεύει αστοχίες της παλαιότερης χάραξης, θα προστατεύει τους κατοίκους από φυσικές καταστροφές και ταυτόχρονα θα σέβεται τις ιδιοκτησίες τους.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα